Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΟΛΣΤΟΙ


Ο Λέων Τολστόι ήταν από τους κορυφαίους Ρώσους μυθιστοριογράφους και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ρεαλιστικής λογοτεχνίας παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στη Γιάσναγια Πολιάνα στις 28 Αυγούστου του 1828 και εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια αποκτώντας πολύτιμα βιώματα. Σε ηλικία 2 χρόνων έχασε τη μητέρα του και επτά χρόνια αργότερα έχασε και τον πατέρα του. Έτσι, την ανατροφή του ανέλαβαν στενοί του συγγενείς. Το 1844 ο Τολστόιγράφτηκε στη Φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου της πόλης Καζάν ,εκείνη την περίοδο αρχίζει να δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο γράψιμο, το οποίο συνέχισε ως το θάνατό του με μικρές διακοπές. Λίγα χρόνια αργότερα αποφασίζει να καταταγεί εθελοντής στο στρατό. Στον πόλεμο της Κριμαίας πήρε μέρος ως αξιωματικός του πυροβολικού και του απονεμήθηκαν πολλές ανώτερες διακρίσεις. Ο αποτροπιασμός του για τον πόλεμο καθρεφτίστηκε στα «Διηγήματα της Σεβαστούπολης». Στα διηγήματα αυτά ο Τολστόι δείχνει την έχθρα του προς τον πόλεμο και παράλληλα εγκωμιάζει τον ηρωισμό των συμπατριωτών του στρατιωτών. Το 1857 ο Τολστόι παραιτήθηκε από το στρατό και ταξίδεψε στη Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Γερμανία. Επέστρεψε ξανά στη Ρωσία, έχοντας την πεποίθηση ότι ο λαός πρέπει να μορφωθεί. Γι’ αυτό ιδρύει στην Γιάσναγια Πολυάνα ένα σχολείο για παιδιά και μεγάλους, όπου διδάσκει ο ίδιος με δικές του παιδαγωγικές μεθόδους. To 1862 ο Τολστόι παντρεύτηκε τη Σοφία Αντρέγιεβνα Μπερς , με την οποία απόκτησε δεκατέσσερα παιδιά.

O Τολστόι ήταν ένας άνθρωπος ,ο οποίος αγαπούσε την ήσυχη ζωή μακριά από τους πειρασμούς της κοσμικότητας. Προσπάθησε να βρει το αληθινό νόημα του Χριστιανισμού και επιδίωκε την ηθική τελειότητα. Η συμμετοχή του σε στρατιωτικά γεγονότα και η επαφή με τους ανθρώπους του λαού, του πρόσφεραν τη δυνατότητα να γνωρίσει τα συναισθήματα και τις νοοτροπίες των ανθρώπων, στοιχεία που αντανακλώνται στο έργο του. Είχε την τάση να πλησιάζει όλο και πιο πολύ τους ανθρώπους και το ενδιαφέρον του επικεντρωνόταν κυρίως στην ψυχολογική διερεύνηση τους. Το έργο του είχε τεράστια σημασία και άσκησε γόνιμη επίδραση στη ρωσική και στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του είναι «Οι Κοζάκοι», στο οποίο απεικόνισε τους ανθρώπους και τη φύση του Καυκάσου. Το μυθιστόρημα «Πόλεμος και Ειρήνη» αποτελεί έξοχη απεικόνιση της ζωής και των συνθηκών της Ρωσίας στην περίοδο των ναπολεόντειων πολέμων. Το βάθος της ψυχολογικής ανάλυσης, η αριστοτεχνική απεικόνιση ανθρώπινων μορφών και τοπίων και ο πλούτος της γλώσσας, το κάνουν ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της ρεαλιστικής πεζογραφίας του 19ου αιώνα. Ο συγγραφέας απεικονίζει με σχεδόν τέλειο τρόπο τις πτυχές της Ρωσίας εκείνων των χρόνων, περιγράφει τη ρώσικη φύση, τις διάφορες νοοτροπίες ευγενών και εκπροσώπων του λαού ,τα ήθη και τα έθιμα εκείνης της περιόδου. Το άλλο του μεγαλειώδες μυθιστόρημα «Άννα Καρένινα» έχει ως κεντρικό πρόσωπο μια πολύ αξιόλογη και καλή γυναίκα, που είναι όμως ένοχη μοιχείας .Το 1899 ο Τολστόι γράφει το τελευταίο από τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα του, την «Ανάσταση». Ο Τολστόι έγραψε και θεατρικά έργα όπως «Το κράτος της ζόφου», «Το ζωντανό πτώμα», «Οι καρποί της Παιδείας». Άλλα έργα του είναι «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς», «Αφέντης και δούλος» ,«Τι πιστεύω», «Τι να κάνουμε λοιπόν» και η πραγματεία του «Τι είναι τέχνη». Με τα θρησκευτικά κείμενά του ήρθε όμως σε αντιδικία με την εκκλησία της Ρωσίας ,η οποία τον αφόρισε το 1901.

Ο Λέων Τολστόι πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 1910 από πνευμονία στην περιοχή Αστάποβο σε ηλικία 82 ετών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου