Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

Το αποκορύφωμα της ισλαμικής Επανάστασης

Στις 4 Νοεμβρίου 1979, Ιρανοί Ισλαμιστές φοιτητές καταλαμβάνουν την αμερικανική πρεσβεία, κρατώντας ομήρους 66 αμερικανούς ζητώντας από τις ΗΠΑ την έκδοση του Σάχη στο Ιράν για δίκη.



Ο Μοχάμμαντ Ρέζα Σάχης, ήταν Βασιλιάς του Ιράν από το 1941 με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ακολουθούσε κοινωνική και οικονομική πολιτική ,που πλησίαζε τα δυτικά πρότυπα και ονομαζόταν "Λευκή Επανάσταση". Κατά το τέλος της δεκαετίας του 1960 άρχισε να βασίζεται όλο και πιο πολύ στην Μυστική Αστυνομία (SAVAK) προκειμένου να έχει τον έλεγχο των κινημάτων που αντιτίθονταν στις μεταρρυθμίσεις του. Στην αντιπολίτευση βρισκόταν ο υποστηρικτής των Σιιτών Αγιατολάχ Χομε'ι'νί .

Κατά τη διετία 1977-1979, υπήρξε μεγάλη αναταραχή στη χώρα. Έγιναν μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις ενάντια στην εξουσία του Σάχη ,οι οποίες διαλύθηκαν βίαια. Οι συνεχείς συγκρούσεις άφησαν δεκάδες νεκρούς ,κυρίως στην πόλη του Κομ. Μετά από συνεχόμενες απεργίες και διαμαρτυρίες που παρέλυσαν την οικονομία της χώρας, ο Σάχης έφυγε από την Τεχεράνη , διορίζοντας πρωθυπουργό τον Σαπούρ Μπακθιάρ. Δεν επέστρεψε ποτέ. Κατεληξε στις ΗΠΑ. Η δυναστεία των Παχλαβί κατέρρευσε δέκα ημέρες αργότερα, όταν ο στρατός του Ιράν παρέμεινε ουδέτερος στην πολιτική διαμάχη.

Την 1 Απριλίου 1979, μετά από μια μεγάλη νίκη σε ένα εθνικό δημοψήφισμα στο οποίο δινόταν η επιλογή Ναι ή Όχι στην Ισλαμική Δημοκρατία, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί διακήρυξε μια Ισλαμική δημοκρατία ,με Σύνταγμα βασισμένο στον Ισλαμικό Νόμο. Ο ίδιος έγινε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν.

Η οργή των ισλαμιστών φοιτητών για την άρνηση έκδοσης του Σάχη, ο οποίος κατέστρεψε την χώρα τους και οδήγησε πολλούς αθώους στον θάνατο με την υποστήριξη των ΗΠΑ, είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στις 4 Νοεμβρίου 1979 και την ομηρία των 66 αμερικανών. Μερικοί από τους ομήρους ,κυρίως γυναίκες απελευθερώθηκαν τους πρώτους μήνες της κατάληψης, οι υπόλοιποι όμηροι κρατήθηκαν για συνολικά 444 ημέρες. Η ομηρία έληξε τον Ιανουαρίου του 1981 μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, που υποχρέωσαν τις ΗΠΑ να παράσχουν στο Ιράν χρήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η επιτυχία της επανάστασης προκάλεσε εντύπωση σε όλο τον κόσμο, καθώς ήταν μια λαϊκή εξέγερση για ίση διανομή του πλούτου και ανεξαρτησία, που οδήγησε τελικά στη δημιουργία του πρώτου πραγματικού θεοκρατικού κράτους στον κόσμο. Ωστόσο αρκετές χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν από το ισλαμικό καθεστώς στη συνέχεια, καθώς η ισλαμική δημοκρατία εξελίχθηκε σε μοναρχία .Ο Χομεϊνί συγκέντρωσε με ρυθμίσεις όλη την εξουσία στα χέρια του, έθεσε τα ΜΜΕ υπό τον πλήρη έλεγχό του και πήρε σκληρά μέτρα για την εξουδετέρωση κάθε αντίστασης έναντι της αυστηρής επιβολής του ισλαμικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου