Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Θέατρο: Είδαμε την «Πνιγμονή» του Δημήτρη Καρατζιά στο Vault

Του Αλέξανδρου Κούρτη (άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στο entertv.gr)

Η νέα παράσταση του Δημήτρη Καρατζιά μεταφέρει το αριστούργημα του Federico García Lorca «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013 επιθυμώντας να φωτίσει τα εγκλήματα τιμής, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον πουριτανισμό της κοινωνίας και την απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις μουσουλμανικές χώρες.

Από την πρώτη στιγμή που θα μπεις στον ζεστό και φιλόξενο χώρο της σκηνής του Vault, όπου ανεβαίνει η «Πνιγμονή», μέχρι και το τελευταίο λεπτό που θα αποχωρήσεις από αυτόν αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε ένα γνήσιο χωριάτικο απομονωμένο σπίτι στην γειτονική Τουρκία.

Είναι σίγουρα δύσκολο να σκηνοθετήσεις, να συγχρονίσεις, να βρεις τις ισορροπίες και να κουρδίσεις στην εντέλεια οχτώ γυναίκες μα ο Δημήτρης Καρατζιάς, έχοντας την εμπειρία από την προηγούμενη του δουλειά «Η μαμά μου ποτέ δεν πεθαίνει», τα καταφέρνει εξαιρετικά. Εκεί βέβαια είχαμε να κάνουμε με μονολόγους ενώ εδώ με κίνηση, ροή, συναισθήματα έντονα που «σιγοβράζουν» και είναι έτοιμα να εκραγούν στο επόμενο λεπτό.

Η επιλογή των πρωταγωνιστριών καταλαβαίνεις εξ αρχής πως έχει γίνει με λεπτομερή ακρίβεια. Από την κορυφαία ηρωίδα Χαντισέ Άλντα που υποδύεται με έξοχη μαεστρία η Αθηνά Τσιλύρα σε ένα πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας έως την νεαρή φιλάσθενη και συναισθηματικά καταπιεσμένη (όπως κάθε κόρη εξάλλου της Άλντα) Γιαγκμούρ που υποδύεται η Ειρήνη Σταματίου.

Όταν η αυλαία πέφτει μένεις καθηλωμένος στη θέση σου και νιώθεις πως είναι τουλάχιστον απαραίτητα κάποια λεπτά να περάσουν για να μπορέσεις να αφομοιώσεις την δουλειά που είδες και να εκφράσεις τα συναισθήματα που αυτή σου πρόσφερε. Δεν μπορείς να παραλείψεις τίποτα και να μην το σχολιάσεις. Την ερμηνεία – κέντημα της Θεοδώρας Σιάρκου ως παραδουλεύτρα και δεύτερη μάνα των κοριτσιών Ουλβιγιέ; Τις καταλυτικές εκρήξεις της Γιάννας Σταυράκη ως γιαγιά Ζαφίρα; Την ταλαντούχα Μελισάνθη Μαχούτ να δίνει μια έντονη πινελιά ως η μικρότερη κόρη της Χαντισέ; Τις καλοδουλεμένες ερμηνείες των Κική Μαυρίδου, Νίκη Αναστασίου, Αλεξάνδρα Ούστα;

Κάθε τι στην «Πνιγμονή» είναι άρτιο, προσεγμένο και συναισθηματικά φορτισμένο…

Αυτό που επιχειρεί με τη συγκεκριμένη διασκευή ο δημιουργός της - με σεβασμό στο πρωτότυπο έργο - είναι να φωτίσει με ένα διαφορετικό τρόπο την τραγική ηρωίδα του Λόρκα, να την δικαιολογήσει σε μεγάλο βαθμό και να προβάλλει το αυτονόητο. Πως είναι και εκείνη άνθρωπος με επιρροές, πάθη και λάθη.

Μια δουλειά - «διαμάντι», όπως θα την χαρακτήριζα προσωπικά και ίσως αυτό είναι λίγο, που κάθε θεατής και δη φίλος του καλού θεάτρου οφείλει να δει και να απολαύσει αυτή τη σεζόν στον Πολυχώρο του Vault ο οποίες με δουλειές επιλεκτικές έχει καταφέρει σε χρονικό διάστημα να ξεχωρίσει στον χώρο.

ΠΝΙΓΜΟΝΗ (ετυμολογία λέξης: η ασφυξία που προκαλείται από απόφραξη των αναπνευστικών οδών λόγω στραγγαλισμού, πνιγμού ή άλλης αιτίας)

Πρωταγωνιστούν:
Αθηνά Τσιλύρα, Γιάννα Σταυράκη, Θεοδώρα Σιάρκου, Κική Μαυρίδου, Αλεξάνδρα Ούστα, Νίκη Αναστασίου, Ειρήνη Σταματίου, Μελισάνθη Μαχούτ

Κειμένο / σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Βοηθός σκηνοθέτη:  Δήμητρα Κολλά
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά/ Επιμέλεια κοστουμιών: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Επιμέλεια κίνησης: Βιβή Ρωμανά

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 18.00
Εισιτήρια: 15 ευρώ και 10 ευρώ μειωμένο

Πολυχώρος VAULT, Τηλ: 213 0356472 / 6945 993870
Μελενίκου 26, Γκάζι - Βοτανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου