Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Το έθιμο της βασιλόπιτας....




 Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.
Βασικό κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό της βασιλόπιτας τοποθετείται νόμισμα. Συχνά γράφεται πάνω στη βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους.

 Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου». Έτσι στις 12:00  τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανά ανάβουν και όλοι εύχονται ότι καλύτερο για την νέα χρονιά.

 Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια προσφερόμενο σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού.  Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι "για την εταιρεία", "για το μαγαζί" κ.λ.π..

 Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του "Δωδεκαήμερου" των εορτών σε γραφεία και συλλόγους  μέχρι και το  Φεβρουάριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου