Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ankh: Το κλειδί της ζωής!!




 Το Ankh είναι ένας Αιγυπτιακός ιερογλυφικός χαρακτήρας, ο οποίος συμβολίζει το κλειδί της ζωής. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν σύμβολο του σύμπαντος και της ζωής, ανθρώπινης και θείας.  Αυτό το σύμβολο σχηματίζεται από τον Όσιρη(αρσενικό) και την Ίσιδα(θηλυκό) συμβολίζοντας έτσι την ένωση των δύο αναπαραγωγικών δυνάμεων του ουρανού και της γης.

 Το Ankh χρησιμοποιείται και σαν σύμβολο αθανασίας για αυτό και κάποιες φορές ονομάζεται και δέντρο της ζωής. Το ωοειδές σχήμα συμβολίζει την αιωνιότητα και ο σταυρός είναι ο ήλιος που ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα.

 Βέβαια το ankh όπως και τα περισσότερα πνευματικά σύμβολα έχει παραπάνω από μια σημασίες. Οι αρχαίοι αιγυπτιακοί θεοί συχνά απεικονίζονται να τον κρατούν στο ένα χέρι ενώ τα χέρια τους βρίσκονται σταυρωμένα στο στήθος.

 Σε πολλές ταφικές παραστάσεις και καλλιτεχνικές δημιουργίες το ankh εμφανίζεται στα δάχτυλα ενός θεού που αναπαριστά τον άλλο κόσμο, προσφέροντας το δώρο της ζωής στη μούμια, για αυτό και πιστεύεται ότι αποτελεί σύμβολο της πράξης και της σύλληψης.

                                                                                                     πηγήhttp://en.wikipedia.org/wiki/Ankh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου