Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Θέατρο: Είδαμε το «Αυτός που θα έσωζε τον κόσμο» στο Αγγέλων Βήμα

Του Αλέξανδρου Κούρτη (άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στο entertv.gr)

Η νέα θεατρική δουλειά του Χάρη Ρώμα ανεβαίνει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Αγγέλων Βήμα.

Τίτλος της «Αυτός που θα έσωζε τον κόσμο» με τον αγαπημένο δημιουργό, που τα τελευταία χρόνια αρέσκεται να επενδύει με ουσιαστικό και δημιουργικό τρόπο στο χώρο του θεάτρου, να μη διστάζει να αντιμετωπίσει το θέμα της θρησκείας και της έντονης αμφισβήτησης αυτής.

Το συγκεκριμένο έργο δομείται από δύο μονόπρακτα τα οποία συνδέονται με λεπτές κλωστές μεταξύ τους. Στο πρώτο, τρεις τρομοκράτες έχουν απαγάγει ένα διάσημο καθηγητή βιοχημείας με την κατηγορία ότι κατασκεύασε στο εργαστήριο ένα φονικό ιό που χρησιμοποιείται από μυστικές υπηρεσίες για την εξολόθρευση πληθυσμών. Στο μικρό διάστημα πριν από την εκτέλεσή του, ένας από τους τρεις αρχίζει να αμφιβάλει για την ενοχή του. Ενώ στο δεύτερο, σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης ένας άνθρωπος δηλώνει στους φίλους του ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως  είναι ο ίδιος ο Χριστός! Εξηγεί ότι ζει ακόμα εν τω κόσμω μεταμφιεσμένος περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να ενεργοποιηθεί ξανά και να βοηθήσει την ανθρωπότητα.

Σαν χώρος το Αγγέλων Βήμα προσφέρεται για πιο …ψαγμένες, θα μπορούσα να πω, δουλειές που θέλουν να πουν πράγματα και να εκφράσουν τα συναισθήματα, τις απόψεις και τις αμφισβητήσεις των δημιουργών τους. Δεν έχει χαρακτηριστεί άλλωστε τυχαία ως «Μικρό Εθνικό»!

Στη συγκεκριμένη δουλειά γίνεται αμέσως αντιληπτό πως ο Χάρης Ρώμας θέλει να μοιράσει το παιχνίδι, ιδίως στο δεύτερο και μεγαλύτερο μονόπρακτο, στα τέσσερα δίνοντας μεγάλο χώρο, πέραν της έμπειρης Μυρτούς Αλικάκη, και στα δύο νεότερα πρόσωπα που βρίσκονται στο πλευρό του.
Μετά τις καλλιτεχνικά επιτυχημένες δουλειές, «Οι ράγες πίσω μου» και «Γηραιά ηθοποιός χάνει τον έλεγχο», ο συγγραφέας και ηθοποιός έχει ανεβάσει υψηλά τον πήχη και εκτιμώ πως δεν απογοητεύει το κοινό που χτίζει τα τελευταία χρόνια στο σανίδι.

Καίρια και με σοβαρή αίσθηση ευθύνης, όπως σε κάθε της θεατρικό εγχείρημα, αντιμετωπίζει η Μυρτώ Αλικάκη τους ρόλους της, ενώ έκπληξη αποτελεί ο νέος ηθοποιός Βασίλης Μαργέτης που με δύο εντελώς διαφορετικές ερμηνείες καταφέρνει να εντυπωσιάσει και να εκπλήξει το κοινό ευχάριστα με το ταλέντο του. Ο επίσης νέος Βαγγέλης Δουκουτσέλης προσπαθεί να δουλέψει και να χτίσει σταδιακά τις δικές του ερμηνείες στους δύο χαρακτήρες που υποδύεται.

Ο Χάρης Ρώμας, σε μία ώριμη θεατρικά ερμηνευτική στιγμή του, καταφέρνει από την πρώτη κιόλας φράση του να «πιάσει» τον θεατή,  να τον κερδίσει με την πολυεπίπεδη ερμηνεία του και να τον κρατήσει μέχρι την τελευταία σκηνή.

Η σκηνοθεσία του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σφιχτή, ρεαλιστική και γρήγορη στο πρώτο μισό, ενώ ως πιο «οικεία» και ζεστή στο δεύτερο πάντα με ένα όμορφο σκηνικό ως φόντο δια χειρός Μάγδας Καλορίτη.



«Πως ορίζεται το καλό και το κακό;»

Συντελεστές:
Xάρης Ρώμας
Μυρτώ Αλικάκη
Βασίλης Μαργέτης
Βαγγέλης Δουκουτσέλης

Σκηνοθεσία, Συγγραφή, Mουσική Επιμέλεια: Χάρης Ρώμας
Σκηνικά: Kατερίνα Χρήστου
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Παραστάσεις: Τετάρτη, Σάββατο στις 20.00 & Κυριακή: 18.00
Εισιτήρια: 12 ευρώ και 10 ευρώ μειωμένο.

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, Τηλ.: 210 5242211
Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Πηγή: entertv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου