Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ

                                       

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μικροί και μεγάλοι περιμένουν με χαρά τον ερχομό των Χριστουγέννων για να ζήσουν όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα. Ωστόσο, όσο αυτονόητη  και αν είναι αυτή η προσμονή, όλοι συνειδητοποιούμε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι για κάποιους πιο δύσκολα.Μέσω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μεγάλο μέρος του πληθυσμού λαμβάνει μικρότερα εισοδήματα ή αντιμετωπίζει προβλήματα ανεργίας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα στις διάφορες καθημερινές, ή μη,  υποχρεώσεις. Μια από αυτές είναι και η γιορτή των Χριστουγέννων που-εσφαλμένα κατά τη γνώμη μου- έχει συνδεθεί με διάφορα έξοδα και γενικότερα με την απαραίτητη ύπαρξη χρημάτων ώστε να είναι να γίνουμε πιο χαρούμενοι.
Έτσι όταν πλησιάζει η μεγάλη αυτή γιορτή είναι απαραίτητο να αγοράσουμε ένα δέντρο ,αν δεν διαθέτουμε, απαραίτητα στολίδια για να το διακοσμήσουμε, διάφορα μέσα φωτισμού για το σπίτι και για το μπαλκόνι μας, γλυκά για να είμαστε στο χριστουγεννιάτικο κλίμα, δώρα για όλους τους αγαπημένους καθώς και να κάνουμε εξόδους για ποτό ή φαγητό ως αφορμή για να βρεθούμε με καλή παρέα. Όταν όμως δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα παραπάνω τι κάνουμε;
Η απάντηση εδώ είναι απλή και εύλογη. Φυσικά και δεν απαρνούμαστε τα Χριστούγεννα επειδή δεν έχουμε χρήματα. Γιατί είναι αρκετά πιθανό  εμείς να έχουμε  επιτρέψει να είναι μια χριστιανική γιορτή αφορμή για έξοδα και όχι για ουσιαστική  επικοινωνία και έκφραση συναισθημάτων.
Μπορούμε  λοιπόν να βιώσουμε πολύ όμορφα τα Χριστούγεννα χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε εορτοδάνειο και να αισθανθούμε υποδεέστεροι των άλλων. Έτσι,  αν θέλουμε να στολίσουμε χριστουγεννιάτικο  δέντρο και δεν διαθέτουμε ένα, μπορούμε  να αγοράσουμε ένα αρκετά φθηνό ,και όχι απαραίτητα  αλπικού μεγέθους , αφού δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα στο να ξοδέψουμε μια περιουσία σε κάτι που έχει διάρκεια ζωής στο χώρο μας λιγότερο από ένα μήνα. Εάν πάλι δεν καταφέρουμε να πάρουμε δέντρο, κανένα πρόβλημα! Η παράδοση της Ελλάδας επιβάλλει καραβάκι. Είναι αρκετά όμορφο, διαφορετικό από τα καθιερωμένα αμερικάνικα πρότυπα και με πολύ χαμηλό κόστος.
Τέλος αν φέτος δεν καταφέρουμε να κάνουμε τις ίδιες εξόδους όπως άλλες χρονιές ή να δειπνήσουμε σε αγαπημένα μέρη, μικρό το κακό νομίζω. Αν τα Χριστούγεννα σημαίνουν κάτι είναι η επαφή των ανθρώπων και η εκδήλωση αγάπης και αλληλεγγύης. Έτσι αν οργανώσουμε όμορφες συναντήσεις σε σπίτια, με καλό κρασί και σπιτικά εδέσματα τα Χριστούγεννα αποκτούν ουσιαστικό νόημα και γίνονται πιο ανθρώπινα.
Πρέπει οι άνθρωποι να σταματήσουν κάποτε αυτή τη μανία κατανάλωσης  των Χριστουγέννων. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε αλλά τίποτα από αυτά που αγοράζονται δεν μας κάνουν κατά βάση καλύτερους ανθρώπους ή ανώτερους από άλλους που δεν έχουν την δυνατότητα να τα αποκτήσουν. Ίσως όντως αυτή η οικονομική κατάσταση που βιώνουμε να μας κάνει να στραφούμε λίγο περισσότερο στο νόημα παρά στο περιτύλιγμα. Τα Χριστούγεννα είναι στη καρδιά και όχι στη τσέπη μας…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου