Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ Ή ΣΥΜΠΤΩΣΗ;


Το ναυάγιο του πολυτελέστατου κρουαζιερόπλοιου, είναι σίγουρα γνωστό σε όλους. Κατά καιρούς, βγαίνουν στην επιφάνεια, διάφορες συνομωσίες, υποθέσεις κι εκδοχές για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την τραγική νύχτα στις 14 Απριλίου 1912 και ώρα 23:40. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ο Τιτανικός, ήταν ένα βρετανικό υπερωκεάνιο, που κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Harland & Wolff, στο Μπέλφαστ της Αγγλίας για χάρη της εταιρείας White Star Line. Για εκείνη την εποχή, θεωρούνταν ένα θαύμα ναυπηγικής, μιας και οι καινοτομίες που είχαν εφαρμοστεί πάνω του ήταν αρκετές. Αρκεί μόνο να σημειωθεί, πως διέθετε ανελκυστήρες για γρήγορη πρόσβαση σε όλα τα διαζώματα, πισίνα, χαμάμ, γυμναστήριο και πλουσιοπάροχα γεύματα. Αυτό όμως που το έκανε πραγματικά γνωστό σε όλο τον κόσμο, ήταν η βύθιση του, στο παρθενικό ταξίδι, με προορισμό τη Νέα Υόρκη, ύστερα από σύγκρουση με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Γύρω από αυτό το ναυάγιο, έχουν στηθεί ολόκληρες πλεκτάνες και θεωρίες, προσπαθώντας να εξηγήσουν τα πραγματικά αίτια.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία συνομωσίας, είναι πως ο πραγματικός Τιτανικός δεν βυθίστηκε ποτέ αλλά εκείνο το μοιραίο βράδυ βούλιαξε στα παγωμένα νερά του ωκεανού, το δίδυμο πλοίο του «Olympic». Μετά το ναυάγιο, ο Τιτανίκος μετονομάστηκε σε Ολύμπικ και στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο επιτάχθηκε για να μεταφέρει αμερικανούς και αυστραλούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή με το κωδικό όνομα Τ2810.

Μια άλλη ιστορία που πρωτοεμφανίστηκε στον γαλλόφωνο δικτυακό τόπο conspiration.cc μέσα από ένα άρθρο του Joel Labruyere, αναφέρει πως το «αβύθιστο πλοίο» δεν βυθίστηκε γιατί προσέκρουσε σε παγόβουνο αλλά για λόγους συμφερόντων των μεγάλων οικογενειών των ΗΠΑ, που στόχο είχαν να σκοτώσουν 3 Εβραίους Μεγιστάνες.

Η πιο συγκλονιστική όμως ιστορία, αφορά ένα βιβλίο, που γράφτηκε 14 χρόνια πριν το ναυάγιο γίνει πραγματικότητα, με όνομα «Futility», ματαιότητα δηλαδή. Αρκεί μόνο να εξετάσουμε τα στοιχεία του αληθινού ναυαγίου και τις πληροφορίες του μυθιστορήματος.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΟΝΟΜΑ ΠΛΟΙΟΥ

ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

ΤΙΤΑΝ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΑ ΠΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣ ΑΓΓΛΙΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

2200

2000

ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ

700 ΠΕΡΙΠΟΥ

13

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΕΣ ΛΕΜΒΟΙ

20

24

ΜΗΝΑΣ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΩΡΑ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

23:40

24:00

ΜΗΚΟΣ ΠΛΟΙΟΥ

882

800

ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ

45.000

40.000

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ

1912

1989

ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ

66.000

45.000

ΠΡΟΠΕΛΕΣ

3

3

ΒΑΡΟΣ ΠΛΟΙΟΥ

46.328

45.000

ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΠΑΡΘΕΝΙΚΟ

ΤΡΙΤΟ

ΑΙΤΙΑ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

Α. ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ
Β. ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΛΕΜΒΩΝ
Γ. ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Α. ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ
Β. ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΛΕΜΒΩΝ
Γ. ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Παρατηρώντας τον πίνακα, όλοι φυσικά αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για μια τραγική σύμπτωση ή προφητεία ή ακόμα χειρότερα μια επιβεβαίωση των θεωριών συνομωσίας. Είναι δυνατόν, το μυθιστόρημα με τίτλο «Ματαιότητα», να έπεισε κάποιους να σκηνοθετήσουν το μεγαλύτερο ναυάγιο, όλων των εποχών; Πολλοί, επιμένουν πως δεν πρόκειται για προφητεία, μα πως ο συγγραφέας έκλεψε τα σχέδια του Τιτανικού και έπεσε μέσα σε δύο τρία στοιχεία που εμπνεύστηκε ο ίδιος. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι αδύνατο χρονολογικά, μιας και τα σχέδια του υπερωκεάνιου, διέρρευσαν μόλις το 1909. Οι δύο πιο πιθανές εξηγήσεις, είναι πως κάποιοι εμπνεύστηκαν από τη νουβέλα και η βύθιση του πλοίου έγινε βάση οργανωμένου σχεδίου ή πως πρόκειται για μια τραγικά ανεπανάληπτη σύμπτωση. Αλήθειες ή ψέματα; Μυθοπλασία ή σύμπτωση; Το ναυάγιο του Τιτανικού, παρέσυρε στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός. Είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο και συγκινητικότερο ναυάγιο "εν καιρώ ειρήνης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

http://www.pyles.tv/News/theories-synomosias/Errors-sank-Titanic.aspx

http://www.pyles.tv/News/theories-synomosias/I-vithisi-tou-titanikou-ke-i-FED.aspx

http://www.pyles.tv/News/theories-synomosias/ipirxe-sarkofagos-me-katarameni-moumia-ston-Titani.aspx

http://www.pyles.tv/News/theories-synomosias/Where-is-Titanic-Olympic.aspx

1 σχόλιο: