Μήλον της έριδος ανάμεσα σε πολιτικούς και δημοσιογράφους έχει γίνει το wikileakes. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό φορέα των ΜΜΕ , που έχει ως μόνο του στόχο να δημοσιοποιεί έγγραφα πολιτών. Κρατώντας την ανωνυμία τους, όσοι έχουν στην κατοχή τους απόρρητο υλικό μπορούν να το μεταβιβάζουν στην ιστοσελίδα του WikiLeaks, από όπου γίνεται προσιτό σε όλο τον κόσμο. Τον ιστότοπο του οργανισμού, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, διαχειρίζεται η «The Sunshine Press». Ιδρυτής του είναι ο Αυστραλός δημοσιογράφος Julian Assange .Χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους κρυπτογράφησης και ασφάλειας των τεχνικών η ιστοσελίδα εγγυάται την προστασία των πηγών .Ακόμη το Wikileaks συντάσσει το υλικό πριν τη δημοσίευσή του και ελέγχει τα αρχεία για την αυθεντικότητά τους με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών αναλυτών.
Η ιστοσελίδα είναι στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια με τις αποκαλύψεις κειμένων και δεδομένων που παρουσιάζουν παρασκηνιακές και πολλές φορές παράνομες και παράτυπες κινήσεις σημαντικών προσώπων σε όλο τον κόσμο.
Η βάση δεδομένων του ιστότοπου έχει δεχθεί εκατομμύρια έγγραφα που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας μεγάλα σκάνδαλα.
Μερικά από τα οποία είναι απόρρητες αναφορές των Ηνωμένων Εθνών, τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών και προσπάθειες χωρών για την απόκτηση συμβατικών και πυρηνικών όπλων. Επίσης παρουσιάζει στοιχεία για θανάτους άμαχων πολιτών από Αμερικανούς στρατιώτες που δημοσιεύθηκαν στις συλλογές εγγράφων το «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Αφγανιστάν» «Afghan War Diary» και το «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ» ,«Iraq War Logs» σε συντονισμό με μεγάλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΜΜΕ. Επιπλέον εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν αποκαλύπτουν την αναξιότητα ή τα σφάλματα της επικοινωνίας διπλωματών και αξιωματούχων των ΗΠΑ. Τέλος ο Assange προανήγγειλε ότι πρόκειται να ακολουθήσουν αποκαλύψεις για μια τράπεζα, που θα ρίξουν φως «στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης».
Οι παραπάνω αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση των εμπλεκόμενων χωρών. Συγκεκριμένα, η Σάρα Πέιλιν κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει το WikiLeaks σαν «τρομοκρατική οργάνωση». Στο πλαίσιο αυτών των αντιδράσεων οι ίδιοι οι φορείς του WikiLeaks αναφέρουν πως το site βρίσκεται κάτω από ηλεκτρονική «επίθεση» των Η.Π.Α υπό μορφή DDOS. Η εν λόγω ηλεκτρονική μέθοδος έχει ως κύρια εφαρμογή την απλή επιφόρτιση ενός site ή ενός server με πολλά requests για την υπηρεσία την οποία προσφέρει. Έτσι, ο server δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αφαιρώντας την προσβασιμότητα από οποιονδήποτε θέλει να δει την ιστοσελίδα. Επιπλέον, εκδόθηκε Διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Interpol για τον ιδρυτή του Wikileaks και ζητήθηκε από κάθε χώρα η σύλληψη και η παράδοσή του στις αρχές.
Παρά τα πυρά που δέχεται το wikileakes είναι μια καινοτομία με πολλά πλεονεκτήματα, όπως την ανωνυμία των χρηστών και την παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων. Παρέχει πληθώρα πληροφοριών που σε άλλη περίπτωση δε θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Επιπλέον, σε μια εποχή που τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν στραφεί στη ψυχαγωγία, ενισχύει τη δημοσιογραφική έρευνα και παρέχει δωρεάν πληροφορίες προσβάσιμες σε όλους. Η προσφορά του οργανισμού αποδεικνύεται από τα βραβεία που έχει κερδίσει, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Νέου Μέσου (New Media Award) του οικονομικού περιοδικού «The Economist» για το έτος 2008, το UK Media Award (στην κατηγορία «Νέο Μέσο») από τη Διεθνή Αμνηστία για τη δημοσίευση το 2008 του κειμένου «Κένυα: Η Κραυγή του Αίματος – Εξώδικες δολοφονίες και εξαφανίσεις », ενώ το Μάιο του 2010, η «New York Daily News» κατέταξε το Wikileaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία».
Τέλος, το Wikileaks αποτελεί έναν από τους κυριότερους εκφραστές της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει στην προβολή της αλήθειας και της διαφάνειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου