Το Wikileaks είναι ένας δικτυακός τόπος που λειτουργεί από το Γενάρη του 2007 και δημοσιεύει ευαίσθητα, απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα και διαρροές από κυβερνητικό και εταιρικό υλικό από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, διατηρώντας την ανωνυμία του προμηθευτή του υλικού. Το Wikileaks επιτρέπει, με απλά λόγια, να βγει στην επιφάνεια υλικό που πολύ δύσκολα θα έβγαινε διαφορετικά.Οι διαχειριστές της κρυμμένοι χάρη στη χρήση κρυπτογραφικών υπηρεσιών, προστατευμένων δικτύων, υπόσχονται πλήρη ανωνυμία και προστασία σε οποιονδήποτε θέλει να «ξεμπροστιάσει» το οτιδήποτε.Το WikiLeaks έχει κερδίσει ένα σύνολο βραβείων, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Νέου Μέσου (New Media Award).
Εκατομμύρια αμερικανικά απόρρητα έγγραφα τα οποία το WikiLeaks φέρνει στο «φως» αφορούν «όλα τα μεγάλα διεθνή ζητήματα» δήλωσε ο ιδρυτής του ιστότοπου, Τζούλια Ασάν. «Τα έγγραφα που θα δημοσιεύσουμε αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα στις χώρες όλου του κόσμου. Έγγραφα όπως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για τη διεθνή τρομοκρατία, τη διασπορά πυρηνικών όπλων και τις δράσεις ξένων ηγετών. Σύμφωνα με άλλα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι πεπεισμένες ότι το Ιράν έλαβε από τη Βόρεια Κορέα προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους, ικανούς να πλήξουν την Ευρώπη. Επίσης ανάμεσα σε αυτά που διέρρευσαν είναι έγγραφα που αφορά το ελληνικό εφοπλιστικό όμιλο. Για την ακρίβεια είναι τα μοναδικά ελληνικά έγγραφα που φέρουν το tag Greece στο Wikileaks. Πρόκειται για ένα zip αρχείο που περιέχει word κι excel έγγραφα με οικονομικές δοσοληψίες.
Η δημοσίευση των 251.000 πρόσφατων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων γίνεται σταδιακά από την ιστοσελίδα Wikileaks, σε συνεργασία με τις εφημερίδες New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais και με το περιοδικό Der Spiegel. Η ιστοσελίδα δέχεται συνεχείς επιθέσεις από χάκερ, «πίσω από τους οποίους κρύβεται κάποιο κράτος».
H δημοσίευση μυστικών διπλωματικών εγγράφων από την ιστοσελίδα Wikileaks συνεχίζονται με εμπόδια καθώς ο ιστότοπος εκδιώχθηκε από την αμερικανική διεύθυνση wikileaks.org, αλλά επανεμφανίστηκε, έξι ώρες αργότερα, στην παραπλήσια ελβετική διεύθυνση wikileaks.ch.
Το αµερικανικό Πεντάγωνο έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks, του Αυστραλού δημοσιογράφου και πρώην χάκερ Jullian Assange, ώστε να µη δημοσιοποιήσει στο Ιντερνέτ χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Στην Γαλλία ο υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ψηφιακής Οικονομίας Ερίκ Μπεσόν δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να φιλοξενούνται στη χώρα του “ιστοσελίδες που παραβιάζουν το απόρρητο των διπλωματικών σχέσεων και θέτουν σε κίνδυνο άτομα που προστατεύονται”.Η δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων είχε χαρακτηριστεί «ανεύθυνη» από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε ότι «έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια αλλά και ανθρώπινες ζωές».
Η δημοσιογραφική έρευνα ενισχύεται και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η δημοσίευση διπλωματικών εγγράφων γίνεται σε συνεργασία με τις εφημερίδες New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais και με το περιοδικό Der Spiegel. Έτσι έχουμε μάθει πράγματα για τα οποία πριν δεν γνωρίζαμε καν.
Παρόλα αυτά όμως παραβιάζονται οι κανόνες δεοντολογίας,γιατί τα έγγραφα αυτά δημοσιεύουν ευαίσθητα, απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα παρανόμως και βγάζουν στην επιφάνεια υλικό που πολύ δύσκολα θα έβγαινε διαφορετικά.
Sites σαν το Wikileaks θα μπορούσαν να πατάξουν την διαφθορά και την εγκληματική δράση.Και βέβαια τέτοια θέματα μόνο με ανωνυμία μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια και συνεπώς τέτοια sites μόνο με ανώνυμους χρήστες μπορούν να λειτουργήσουν.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο ιντερνέτ η πληροφορία δεν έχει σύνορα και το πιο δύσκολο είναι κανείς να βρει την αλήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου