Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks

Το 1958, ο νέος (τότε) Ρούπερτ Μέρντοχ, ιδιοκτήτης της (αυστραλιανής) εφημερίδας The News, έγραψε: «Στον αγώνα μεταξύ μυστικότητας και αλήθειας, μοιάζει αδιαμφισβήτητο το ότι η αλήθεια πάντα θα νικά». Μισό αιώνα αργότερα, το WikiLeaks με τόλμη δημοσιεύει γεγονότα που πρέπει να δημοσιοποιηθούν.
Ο ιστότοπος WikιLeaks ως ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ που δημιουργήθηκε το 2006 δημοσιεύει έγγραφα που πρώτη φόρα βλέπουν το φως το δημοσιότητας.
Το WikιLeak δέχεται σκληρές πιέσεις από τις κυβερνήσεις παρόλο που δεν είναι το μόνο μέσο που δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα.
Η ελευθερία λόγου είναι απαραίτητη γιατί την εξασφάλιση της αλήθειας, στη νομοθεσία μας όμως υπάρχουν διατάξεις δύο ειδών: Από τη μια μεριά, διατάξεις που κατοχυρώνουν την ελευθερία της έκφρασης και μετάδοσης της σκέψης και από την άλλη μεριά διατάξεις που επιβάλλουν όρια στην ελευθερία αυτή.
Πως λοιπόν κάποιος μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς να κατηγορηθεί γι’ αυτό.
Το γεγονός ότι δημοσιεύονται απόρρητα έγγραφα δεν το θεωρώ παράνομο γιατί αφορούν την διαφθορά των κυβερνήσεων.
Τέλος, ένα από τα πολλά βραβεία που έχει κερδίσει το WikeLeak Το Μάιο του 2010, η «New York Daily News» το κατέταξε πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου