ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ:”ΜΙΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ”
Ως χουλιγκανισμός αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης. Εκφάνσεις χουλιγκανισμού συνήθως θεωρούνται πράξεις όπως η υβριστική συμπεριφορά σε γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων πολλές φορές με ρατσιστική διάθεση, η επιθετική συμπεριφορά σε αυτούς τους χώρους, οι εισβολές οπαδών στον αγωνιστικό χώρο πολλές φορές με βίαιες διαθέσεις, οι ομαδικές συγκρούσεις οπαδών εντός και εκτός γηπέδων καθώς και δολοφονίες που γίνονται μεταξύ οπαδών που τάσσονται υπέρ διαφορετικών ομάδων. Ο όρος χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να περιγράψει την συμπεριφορά των οπαδών σε αγώνες ποδοσφαίρου. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνονται βανδαλισμοί και ομαδικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που προκαθορισμένες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών γίνονται ανεξάρτητα από τους αγώνες ή με αφορμές αγώνες άλλων αθλημάτων. Ο χουλιγκανισμός ονομάστηκε έτσι από τον όρο "hooliganism" που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1890 για να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά συμμοριών των δρόμων. Η χρήση του όρου εμφανίζεται σε μια αναφορά της Αστυνομίας του Λονδίνου το 1898, αλλά ενδεχομένως δεν είναι η πρώτη. Μία επικρατής θεωρία αναφέρει πως ο όρος πάρθηκε από το όνομα του Πάτρικ Χούλιχαν ο οποίος ήταν Ιρλανδός βάνδαλος που έμενε στο Λονδίνο.
Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η μάστιγα που ταλανίζει ακόμα και τώρα όλη την υφήλιο;
Οι ρίζες του χουλιγκανισμού ξεκινούν στην Αγγλία όπου οι ντόπιοι παίζοντας παιχνίδια με την μπάλα, αφού η συμμετοχή ήταν πολυπληθής, ήταν αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξή των ομάδων αυτών. Έτσι το 1314, ο Εδουάρδος Β’ της Αγγλίας, απαγόρευσε την διεξαγωγή των συγκεκριμένων παιχνιδιών αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές ή και προδοσία. Μετά την εδραίωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Αγγλία, εκτός από το διάστημα του Μεσοπολέμου, σημειώθηκαν αρκετά κρούσματα ιδιαίτερα μετά το 1965 όπου οι διαφορές των χούλιγκαν είχαν να κάνουν με την ιδεολογία και τον τρόπο εμφάνισης. Αυτό οδήγησε την Κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτό το φαινόμενο, με τη κίνηση «1968 Public Order Act», σύμφωνα με την οποία τα δικαστήρια μπορούσαν να απαγορεύσουν την είσοδο αυτών των ατόμων στους αγωνιστικούς χώρους. Η βρετανική αστυνομία ήταν σε συνεχή έρευνα για φιλάθλους που έμοιαζαν με skinheads ή φορούσαν φθηνά εργατικά ρούχα. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει... η μόδα των χούλιγκανς και πλέον να φορούν επώνυμα και ακριβά ρούχα. To 1985 στο Χέιζελ των Βρυξελλών, στον περίφημο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της Λίβερπουλ με την Γιουβέντους, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 39 οπαδών της ιταλικής ομάδας, ήταν ο σημαντικότερος σταθμός της έξαρσης της βίας στα γήπεδα. Τέσσερα χρόνια αργότερα (1989) στο Χίλσμπορο, στις 15 Απριλίου, 96 άτομα έχασαν την ζωή τους, μετά την αποτυχία της αστυνομίας να ελέγξει τους πολυάριθμους οπαδούς. Η Κυβέρνηση της Βρετανίας, με Πρωθυπουργό τη Μάργκαρετ Θάτσερ, προχώρησε στη δημιουργία μια νέας νομοθετικής ρύθμισης, γνωστής ως «Football Spectators Act», την οποία εισηγήθηκε ο Λόρδος Τέιλορ. Επρόκειτο για ένα συνολικό σχέδιο δράσης, που περιείχε για πρώτη φορά την κοινή δράση κράτους, αστυνομίας, ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συλλόγων.Κλειστά κυκλώματα καμερών, ειδικό προσωπικό ασφαλείας, κατάργηση των χώρων για όρθιους θεατές, απαγόρευση πώληση αλκοόλ εντός γηπέδου και υποχρέωση των ομάδων για τη δημιουργία κάρτας φιλάθλου, της περίφημης «fan card».Οι σύλλογοι είχαν επίσης την υποχρέωση να ξέρουν με όνομα και διεύθυνση κάθε μέλος όλων των συνδέσμων των οπαδών.Όποιος συλληφθεί για επεισόδια, ξεχνάει αυτόματα το γήπεδο. Δεν ξαναμπαίνει ποτέ, ενώ είναι υποχρεωμένος να δίνει το «παρών» σε αστυνομικό τμήμα, όποτε παίζει η ομάδα του. Με την άψογη συνεργασία όλων στο «Football Spectators Act», η δικαιοσύνη ήταν αμείλικτη και οδηγούσε τους ταραξίες στην φυλακή.
Μετά το 1964 το φαινόμενο αυτό έκανε την εμφάνιση του και στην ήπειρο της Αμερικής(Περού, Αργεντινή, Βολιβία κ.α.) με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει δραματικά κάθε χρόνο. Στην δεκαετία του 1970σημειώνονται τα πρώτα κρούσματα και στη Ευρώπη με την εμφάνιση των ultras να διογκώνει περισσότερο το πρόβλημα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κάνει την εμάνιση του και στην Ελλάδα, με τους οπαδούς των μεγάλων ομάδων της Αθήνας και της Θεσ/νίκης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε και στα ερασιτεχνικά και τοπικά πρωταθλήματα. Τη δεκαετία του '90 μεταφέρθηκε και στο μπάσκετ, από τους ίδιους οπαδούς που στήριζαν τα ποδοσφαιρικά σωματεία. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ύφεση στα περιστατικά, παρά το αξιοσημείωτο συμβάν της 29ης Μαρτίου 2007 όπου σε συμπλοκή χούλιγκανς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού υπήρξε νεκρός οπαδός. Μάλιστα, σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι τελευταία στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χουλιγκανισμού.
Βέβαια το φαινόμενο δεν έχει εξαληφθεί αφού και στην σύγχρονη έποχη έχουμε δεκάδες κρούσματα με τις μεθόδους να έχουν εξελιχθεί. Οι Αγγλοι χούλιγκανς έχουν εξελιχθεί στον τρόπο που οργανώνουν τις μάχες τους, χρησιμοποιώντας συνήθως Internet chats, κινητά τηλέφωνα και SMS. Μερικές φορές κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, δημοσιεύουν στο Internet με τη μορφή... ζωντανής περιγραφής την εξέλιξη της μάχης. Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998 αμαυρώθηκε από την σύγκρουση των Αγγλων οπαδών με τους Βοριοαφρικανούς μουσουλμάνους που κατοικούσαν στη Μασσαλία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη 100 από αυτούς.Στο Euro 2000 η Εθνική ομάδα της Αγγλίας απειλήθηκε με αποβολή, λόγω της κακής συμπεριφοράς των οπαδών της. Η φήμη της, όμως, βελτιώθηκε μετά την καλή συμπεριφορά των οπαδών της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 και στο Euro 2004.Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006, υπήρξαν περιορισμένα κρούσματα βίας, με περισσότερες από 200 προσαγωγές στην Στουτγκάρδη, αλλά μόνο σε τρεις απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Ανάλογα κρούσματα έχουμε και την φετινή χρονιά με το φαινόμενο να επιστρέφει και στην Αγγλία, αυτή τη φορά μέσα στο γήπεδο. Στις 2 Δεκεμβρίου μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή στον αγώνα Μπέρμιγχαμ-Άστον Βίλα 1500 οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο και ακολούθησε πραγματική μάχη με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας. 14 άνθρωποι(2 αστυνομικοί) τραυματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις.
Η μάστιγα αυτή φαντάζει αθεράπευτη και οι διαστάσεις της έχουν πάρει ανησυχητική έκταση και είναι προφανές ότι η επίλυση της είναι παγκόσμια ευθύνη και κανένας δεν πρέπει να μένει ασυγκίνητος.
http://www.worldwidewords.org/topicalwords/tw-hoo1.htm
http://sports.in.gr/article/?aid=791603
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου