Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010



WIKILEAKS ΑΘΩΟ Ή ΕΝΟΧΟ;



Την προσοχή της κοινής γνώμης έχει τραβήξει τον τελευταίο καιρό το Wikileaks. WikiLeaks καλείται ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ, ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δε θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας .Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να υποβάλει στοιχεία και πληροφορίες ανώνυμα, αλλά μια ομάδα δημοσιογράφων και το προσωπικό του Wikileaks αποφασίζει τι δημοσιεύεται. Ιδρυτής του οργανισμού είναι ο Julian Assange, Αυστραλός δημοσιογράφος και ακτιβιστής του Διαδικτύου. Το site ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, ενώ η πρώτη αποκάλυψη δημοσιεύθηκε ακόμη και πριν την επίσημη έναρξή του. Συγκεκριμένα, ήταν μια έκθεση σχετικά με τη λεηλασία της Κένυας από τον πρώην πρόεδρο Daniel Toroitich arap Moi, μια διαρροή που οδήγησε σε αναστάτωση τις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες αποκαλύψεις ,όπως εντολές δολοφονίας Σομαλών αξιωματούχων, έγγραφα με κώδικες συμπεριφοράς στο Γκουαντάναμο, απόρρητες πληροφορίες της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας, δεκάδες απόρρητες αναφορές των Ηνωμένων Εθνών, απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτικών, αποδείξεις για πυρηνικό ατύχημα στο Ιράν και στοιχεία για τοξικά απόβλητα στην Αφρική. Η χρονιά που έφερε τις περισσότερες αποκαλύψεις ήταν το 2010. Τον Απρίλιο το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο που παρουσιάζει Ιρακινούς άμαχους πολίτες να θανατώνται από Αμερικανούς στρατιώτες. Τον Ιούλιο δημοσίευσε το «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Αφγανιστάν», «Afghan War Diary», μια συλλογή περισσότερων από 76.900 εγγράφων σχετικά με τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν. Τον Οκτώβριο η ομάδα δημοσίευσε 400.000 έγγραφα με τον τίτλο «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ» ,«Iraq War Logs». Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου, το WikiLeaks έδωσε στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα που ενοχοποιούν την Αμερικανική Κυβέρνηση, της οποίας η αντίδραση ήταν άμεση.


Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας, ότι η δημοσίευση υπονομεύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εργαστούν με άλλες χώρες και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της ότι οι ΗΠΑ θα αντέξουν τη θύελλα από τις αποκαλύψεις. Από την άλλη πλευρά, ο Julian Assange υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να σταματήσει τη δημοσίευση των στοιχείων για να συγκαλύψει μεγάλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Ακόμη, υποστήριξε ότι το Πεντάγωνο προσπάθησε να «χακάρει» την ιστοσελίδα τους για να μην δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία.
Η δράση και οι δηλώσεις του είχαν ως αποτέλεσμα να εκδώσει η Interpol Διεθνές ένταλμα σύλληψης και να ανακοινώσει σε όλα τα κράτη να τον συλλάβουν αμέσως όπου τον εντοπίσουν.

Παρόλο, που πολλοί υποστηρίζουν ότι το Wikileaks δημοσιεύει μη ελεγμένες και απόρρητες πληροφορίες πρόκειται για μια ομάδα ατόμων μη προσκείμενη σε κράτη ή εταιρείες που προσφέρει υποδειγματικές υπηρεσίες στο σκοπό της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της ειλικρίνειας. Επίσης, σε μια περίοδο που παρατηρείται πτώση της ερευνητικής δημοσιογραφίας λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, είναι μια σημαντική πηγή δωρεάν ειδήσεων. Σημαντικό είναι ότι το site χαίρει της εκτίμησης πολλών δημοσιογραφικών οργανισμών, καθώς έλαβε μεταξύ άλλων το New Media Award από τον Economist, το UK Media Award από την Διεθνή Αμνηστία, ενώ οι New York Daily News το κατέταξαν στην κορυφή των site που μπορούν να αλλάξουν την δημοσιογραφία

Ανεξάρτητα από τις κριτικές που έχει δεχθεί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Wikileaks συμβάλλει στη μεταμόρφωση της «Κοινωνίας της Πληροφορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου