Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

«Wikileaks»


Το Wikileaks είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα από ανώνυμες πηγές ειδήσεων και διαρροές από κυβερνητικό υλικό από όλες τις χώρες του κόσμου . Η ιστοσελίδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο το Δεκέμβριο του 2006, διοικείται από το Sunshine Press. Ιδρυτής του είναι ο Αυστραλός δημοσιογράφος Julian Assange . Μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξή του, το site υποστήριξε μια βάση δεδομένων που είχε αυξηθεί σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα. Μερικά από τα οποία είναι απόρρητες αναφορές των Ηνωμένων Εθνών, τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών και προσπάθειες χωρών για την απόκτηση συμβατικών και πυρηνικών όπλων. Ο οργανισμός αυτοπεριγράφεται ως «πνευματικό παιδί» Κινέζων αντιφρονούντων, καθώς και δημοσιογράφων, μαθηματικών και νεοσύστατων εταιρειών τεχνολογίας από τις Η.Π.Α., την Ταϊβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Toν Ιούνιο του 2009, το Wikileaks και ο Julian Assange βραβεύτηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία με το UK Media Award (στην κατηγορία «Νέο Μέσο») για τη δημοσίευση το 2008 του κειμένου «Κένυα: Η Κραυγή του Αίματος – Εξώδικες δολοφονίες. Το Μάιο του 2010, η «New York Daily News» κατέταξε το Wikileaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία. Τον Απρίλιο του 2010, το Wikileaks δημοσίευσε βίντεο από ένα περιστατικό 2007 πότε και Ιρακινοί άμαχοι πολίτες θανατώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, σε μια ιστοσελίδα που καλείται Collateral Murder. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το Wikileaks δημοσίευσε το «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Αφγανιστάν» μια συλλογή περισσότερων από 76.900 έγραφα σχετικά με τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν τα οποία μέχρι τότε δεν ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Τον Οκτώβριο η ομάδα δημοσίευσε ένα πακέτο περίπου 400.000 εγγράφων υπό τον τίτλο «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ» σε συντονισμό με μεγάλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΜΜΕ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου, το Wikileaks έδωσε στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα με την Αμερικανική Κυβέρνηση να κάνει λόγο για «επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας». Το Wikileaks αρχικά ξεκίνησε ως ένα χρήστη με δυνατότητα επεξεργασίας wiki site, αλλά σταδιακά μετακινήθηκε προς ένα πιο παραδοσιακό μοντέλο και δεν δέχεται πλέον ούτε σχόλια χρηστών ή αλλαγές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διαρροή ορισμένων εγγράφων είναι δυνατόν να προστατεύονται νομικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι το Σύνταγμα εγγυάται την ανωνυμία, τουλάχιστον στον τομέα του πολιτικού λόγου . Συγγραφέας και δημοσιογράφος Whitley Strieber έχει μιλήσει για τα οφέλη του έργου Wikileaks, σημειώνοντας ότι «διαρροή ενός εγγράφου της κυβέρνησης μπορεί να σημαίνει φυλακή, άλλες ποινές φυλάκισης για αυτό μπορεί να είναι αρκετά σύντομη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μέρη όπου σημαίνει μακρά φυλάκιση ή ακόμα και θάνατο, όπως η Κίνα και μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Στις 24 Δεκεμβρίου 2009, το Wikileaks ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη κεφαλαίων και διέκοψε κάθε πρόσβαση στην ιστοσελίδα της, εκτός από μια φόρμα για να υποβάλει νέο υλικό. Το υλικό το οποίο στο παρελθόν ήταν δημοσιευμένο δεν ήταν πλέον διαθέσιμο, αν και ορισμένοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις ανεπίσημες πληροφορίες. Στις 22 Ιανουαρίου 2010, το PayPal ανασταλεί δωρεά λογαριασμού Wikileaks και δέσμευσε περιουσιακά της στοιχεία. Το Wikileaks είπε ότι αυτό είχε συμβεί στο παρελθόν, και έγινε για το όχι προφανή λόγο. Ο λογαριασμός αποκαταστάθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2010. Στις 18 Μαΐου 2010, Wikileaks ανακοίνωσε ότι το αρχείο του δικτυακού τόπου ήταν πίσω Από τον Ιούνιο του 2010, Wikileaks ήταν φιναλίστ για χορήγηση πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια από τον John S. και James L. Knight Foundation , αλλά δεν έκανε την περικοπή. Η δημοσίευση μυστικών εγγράφων συνεχίζεται παρά τις επιθέσεις που δέχεται. Σύμφωνα με μια συνέντευξη του Γενάρη 2010, η ομάδα του Wikileaks τότε αποτελούνταν από πέντε άτομα που εργάζονται με πλήρη απασχόληση και περίπου 800 άτομα που εργάστηκαν κατά καιρούς, των οποίων κανένα δεν αντισταθμίστηκαν Wikileaks δεν έχει επίσημη έδρα. Οι δαπάνες ανά έτος είναι περίπου € 200.000, κυρίως για τους σερβιτόρους και γραφειοκρατία , αλλά θα φτάσει € 600.000 αν η εργασία επί του παρόντος γίνεται από τους εθελοντές είχαν πληρωθεί. Wikileaks δεν πληρώνει για τους δικηγόρους, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε νομική υποστήριξη πρέπει δωριθεί από οργανώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως το Associated Press , Los Angeles Times , και η Εθνική Newspaper Publishers Association . α έσοδα του ρεύματος είναι μόνο οι δωρεές, αλλά Wikileaks σχεδιάζει να προσθέσει ένα μοντέλο δημοπρασίας για την έγκαιρη πρόσβαση στα έγγραφα. Σύμφωνα με την Wau ,το Wikileaks δεν λάβει τα χρήματα για τις δαπάνες προσωπικού, μόνο για το υλικό, τα ταξίδια και το εύρος ζώνης. Ένα άρθρο στην TechEYE.net έγραψε:

Ως μια φιλανθρωπική οργάνωση που είναι υπόλογοι κατά το γερμανικό δίκαιο, οι δωρεές για το Wikileaks μπορεί να γίνει στο ίδρυμα. Ταμεία φυλάσσονται με εγγύηση και τη γνωστοποίησή του Wikileaks μετά την ιστοσελίδα του πληροφοριοδότη καταθέτει δήλωση με την απόδειξη πληρωμής. Το ίδρυμα δεν καταβάλλει οποιοδήποτε είδος επιβεβαιώνοντας τη δήλωση της γερμανικής εκπροσώπου Ντάνιελ του site πρώην Schmitt στην εθνική τηλεόραση ότι όλο το προσωπικό εργάζεται οικειοθελώς, ακόμα και ομιλητές της.

Το πρώτο έγγραφο του Wikileaks που αφορά την Ελλάδα σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιήσει οι Αμερικανοί στην ελληνική πλευρά, εμφανίζονται οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν σε ότι αφορά την ελληνορωσική προσέγγιση της εποχής από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, να υποδαυλίζουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, να τοποθετούνται αρνητικά για το σκοπιανό και γενικά να δρουν "σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων".

Η διαφάνεια στη δημοσιογραφική έρευνα ενισχύεται από το γεγονός ότι διαρροές των πληροφοριών έχουν διασταυρωθεί από τις εφημερίδες New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais και με το περιοδικό Der Spiegel. Έτσι κοινοποιούνται έγγραφα και πληροφορίες που δεν θα μάθαινε ποτέ ο λαός.

Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Ιστού δεν χωράνε συνοριογραμμες, η πληροφορία διοχετεύεται αμετάβλητη χωρίς να μπαίνει σε «καλούπια» παρόλο που τα δημοσιευμένα έγγραφα του Wikileaks είναι απόρρητα και ειδικά των κυβερνήσεων παραβιάζει τους κανόνες δεοντολογίας. Αλλά τέτοια site όπως αυτό είναι σε θέση να πατάξουν την διαφθορά γιατί δημοσιοποιήσουν πληροφορίες από ανώνυμους χρήστες που μπορούν να φέρουν στο «φως» αλήθειες που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα μαθαίναμε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου