Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

WIKI LEAKS

Το wiki leaks είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός των ΜΜΕ. Η δράση του είναι να δημοσιεύει έγγραφα χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του. Ο ιστότοπος του οργανισμού ξεκίνησε την λειτουργία του το 2006 και μέσα στον πρώτο χρόνο είχε στην βάση δεδομένων του 1,2 εκατομμύρια έγγραφα.

Ο οργανισμός αυτοπεριγράφεται ως «πνευματικό παιδί» Κινέζων αντιφρονούντων, καθώς και δημοσιογράφων, μαθηματικών και νεοσύστατων εταιρειών τεχνολογίας από τις Η.Π.Α., την Ταϊβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Δημοσιεύματα εφημερίδων και το περιοδικό «The New Yorker» (7 Ιουνίου 2010) παρουσιάζουν ως ιδρυτή του οργανισμού τον Julian Assange, έναν Αυστραλό δημοσιογράφο και ακτιβιστή του Διαδικτύου.

Το WikiLeaks έχει κερδίσει ένα σύνολο βραβείων, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Νέου Μέσου (New Media Award) του έγκριτου οικονομικού περιοδικού «The Economist» για το έτος 2008. Toν Ιούνιο του 2009, το WikiLeaks και ο Julian Assange βραβεύτηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία με το UK Media Award (στην κατηγορία «Νέο Μέσο») για τη δημοσίευση το 2008 του κειμένου «Κένυα: Η Κραυγή του Αίματος – Εξώδικες δολοφονίες και εξαφανίσεις » («Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances»), μια έρευνα της Εθνικής Επιτροπής της Κένυας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Kenya National Commission on Human Rights). Το Μάιο του 2010, η «New York Daily News» κατέταξε το WikiLeaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία».

Τον Απρίλιο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο από ένα περιστατικό του 2007 οπότε και Ιρακινοί άμαχοι πολίτες θανατώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, σε μια ιστοσελίδα που καλείται Collateral Murder. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το WikiLeaks δημοσίευσε το «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Αφγανιστάν» («Afghan War Diary»), μια συλλογή περισσότερων από 76.900 έγραφα σχετικά με τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν τα οποία μέχρι τότε δεν ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.[ Τον Οκτώβριο η ομάδα δημοσίευσε ένα πακέτο περίπου 400.000 εγγράφων υπό τον τίτλο «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ» («Iraq War Logs») σε συντονισμό με μεγάλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΜΜΕ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου, το WikiLeaks ξεκίνησε να δίνει στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα[8], με την Αμερικανική Κυβέρνηση να κάνει λόγο για «επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας».

Η δράση του οργανισμού αυτού από τη μια είναι ωφέλιμη γιατί αποκαλύπτει έγγραφα που δεν θα έβλεπαν ποτέ το «φως» της δημοσιότητας. Από την άλλη όμως, αποκαλύπτει απάτες, κρυφές συμφωνίες μεταξύ λαών, εμπόριο όπλων και πολλά άλλα τα οποία θίγουν κυβερνήσεις. Εδώ τίθεται το ερώτημα: πρέπει να δημοσιεύονται όλα αυτά τα απόρρητα έγγραφα; Η απάντηση είναι διττή. Από τη μια πλευρά, σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας, κανείς δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει σε απόρρητα δεδομένα και από την άλλη ένας σωστός δημοσιογράφος πρέπει να αποκαλύπτει την αλήθεια στο κοινό και να μην την αποκρύπτει. Για ποιο λόγο να αποκρύπτονται έγγραφα τα οποία αφορούν το μέλλον μιας χώρας; Αυτό που υποστηρίζεται είναι η διαφάνεια. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τι συζητούν κατ' ιδίαν οι κυβερνώντες. Παρ’ όλα αυτά όμως, στα δημοσιογραφικά καθήκοντα ήταν και θα παραμείνει ο έλεγχος της εξουσίας.

Όσα έχει αποκαλύψει τους τελευταίους μήνες θίγουν την αμερικανική κυβέρνηση και δημιουργούν διαμάχες μεταξύ χωρών. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα έγγραφα αυτά είναι γνήσια. Οι παραπάνω λόγοι δεν είναι αρκετοί όμως για να απορρίψει ο διευθυντής μιας εφημερίδας αυτό το υλικό ή για να παραπέμψουν οι ΗΠΑ τον Assange σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου