Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τι είναι το e-banking και η έμφαση που δίνουν οι τράπεζες σε αυτό.




Όπως όλοι γνωρίζουμε η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και εφαρμόζεται πλέον στους περισσότερους τομείς της ζωής μας διευκολύνοντας έτσι την καθημερινότητά μας. Το e-banking είναι και αυτό μια τεχνολογία που εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας. Υπόσχεται την επανάσταση στις τραπεζικές συναλλαγές. "Μεταφέρει" την ίδια την τράπεζα στην οθόνη του υπολογιστή μέσω Διαδικτύου, με άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, παρέχοντας τη δυνατότητα διεκπεραίωσης συναλλαγών, παρακολούθησης της πορείας χαρτοφυλακίων, εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ και πιστωτικών καρτών, καθώς και πλήθος άλλων υπηρεσιών.

Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθώντας να κάνουν τον κόσμο να εξοικειωθεί με το e-banking προχωρούν το τελευταίο διάστημα, στην παροχή κινήτρων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για περαιτέρω χρήση των διαδικτυακών συναλλαγών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σύμφωνα με την ΕΕΤ, το e-banking παρέχει ευκολίες για ενημέρωση και πληρωμή σε λογαριασμούς, δάνεια, πιστωτικές κάρτες και επενδύσεις με πολύ χαμηλά ή και με μηδενικά έξοδα.

Αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας των συναλλαγών, η ίδια πηγή σημειώνει ότι οι τράπεζες εκδίδουν προσωπικούς κωδικούς. Για ορισμένες συναλλαγές χρησιμοποιούν επιπρόσθετες δικλείδες ασφαλείας (π.χ. πρόσθετοι κωδικοί μιας χρήσης, ψηφιακά πιστοποιητικά).

Ειδικότερα, για τους εταιρικούς χρήστες προβλέπονται επιπλέον δικαιώματα χρήσης, όπως διπλή υπογραφή ανά συναλλαγή, διαφορετικά χρηματικά όρια ανά συναλλαγή, διαφορετικά εγκριτικά επίπεδα ή επίπεδα πρόσβασης και καθορισμός “διαχειριστή” ο οποίος ελέγχει και παρακολουθεί τις κινήσεις που διενεργούνται από τους άλλους χρήστες της εταιρίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου