Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Σε έξαρση η Μαθητική Βία και η Επιθετικότητα


Ένα μείζον θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας είναι η βία και η επιθετικότητα μεταξύ μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο και κατ’ επέκταση η κοινωνία, όπως παραδέχονται όλοι όσοι, επαγγελματίες ή μη, συναναστρέφονται μαθητές.

Συναγερμός έχει σημάνει στην εκπαιδευτική κοινότητα για την αύξηση των φαινομένων βίας και παιδικής παραβατικότητας σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Ο εκφοβισμός, η λεκτική και σωματική βία, με θύτες και θύματα μαθητές, εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στα σχολεία.

Δεν υπάρχει μαθητής σχολείου που να μην έχει υποστεί ή ασκήσει λεκτική βία σε συμμαθητές του. Από τη λεκτική προσβολή και την κοροϊδία, όμως, μέχρι τον ξυλοδαρμό και την άγρια επιθετικότητα που οδηγεί στο νοσοκομείο υπάρχει τεράστια απόσταση. Αυτήν την απόσταση δείχνουν να καλύπτουν με «ταχύτητα φωτός» τα τελευταία βίαια και συνεχώς πολλαπλασιαζόμενα περιστατικά που κατεγράφησαν σε σχολεία της Αττικής και της Περιφέρειας.

Μέσα σε 15 μέρες καταγγέλθηκαν στο υπουργείο Παιδείας 5 περιστατικά ακραίας μαθητικής βίας. Σημειώθηκαν περισσότερα από 100 κρούσματα επιθετικότητας στα σχολεία τον τελευταίο χρόνο, ενώ 20-30 αναφορές ανάλογων υποθέσεων τον χρόνο φθάνουν και στον Συνήγορο του Παιδιού. Η κατάσταση βρίσκεται ένα βήμα πριν να ξεφύγει από οποιονδήποτε έλεγχο.

Όπως προκύπτει και από τα διεθνή δεδομένα, 1 στα 7 παιδιά υπόκειται σε κάποια μορφή βίας στο σχολείο από συμμαθητές του. Ιδιαίτερα στην ελληνική πραγματικότητα τα επιδημιολογικά φαινόμενα έχουν δείξει ότι το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό και πραγματικά υπάρχει ανάγκη μιας εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου.

Για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας είναι απαραίτητο να μεριμνήσει η πολιτεία, η σχολική κοινότητα, καθώς και οι οικογένειες των παιδιών για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και τα παιδιά να μεγαλώνουν σωστά και σε ένα υγειές περιβάλλον χωρίς βία και επιθετικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου