Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

25η Μαρτίου, μέρα εξέγερσης κι επανάστασης




            25η Μαρτίου!!! Μέρα διπλής εθνικής επετείου επανάστασης και ξεσηκωμού. Η Ελλάδα μας γιορτάζει μα και πενθεί. Πορείες, παρελάσεις, σημαιοστολισμένα σχολεία και εκκλησιαστική εορτή παράλληλα. Δε ξεχνάμε.190 χρόνια απελευθέρωσης από τους Τούρκους, οι οποίοι λεηλατούσαν επί σφαγές την χώρα μας για περισσότερους από τέσσερις αιώνες με σκοπό να μας κάνουν γενίτσαρους μέσω του εξισλαμισμού και την πάταξη του χριστιανισμού.
                Η ιστορία μας αναγεννά τους ήρωες του 1821 που πολέμησαν με κόπο και ιδρώτα για την αυτάρκεια του λαού μας και το τέλος της Σκλαβιάς. Ας μπούμε όλοι στο κλίμα εξέγερσης και αναπαράστασης του τοπικού μας πανηγυρισμού. Να πάμε κι εμείς στην πλατεία να δούμε από κοντά τους τσολιάδες που κουβαλάνε επάξια στο αίμα τους με δόξα και τιμή την αλήθεια, την διατήρηση και το μέλλον του πατριωτισμού μας.
                Ας αναθυμηθούμε μερικούς από τους προπάτορες της γενιάς μας. Ζήτω το ηρωικό Μεσολόγγι και η Δυτική Ελλάδα.! Ο Ανδρέας  Ίσκος του 19ου αιώνα, πολύτεκνος πατέρας από την Δούνιστα Βάλτου Αιτωλίας κι Ακαρνανίας (σημερινό Σταθά), γιος του Δημήτρη Καραϊσκου- Λαλαγιώργου, το γένος  Καραϊσκάκη, γνήσιος αρματολός υπήρξε τζοχαντάρης στην αυλή του Αλή Πασά ( όπως πολλοί άλλοι). Ομόχρονα πρωταγωνίστησε στην πολιορκία του Μεσολογγίου και στην Δ’ Εθνοσυνέλευση. Άλλος σημαντικός υμνητής της ιστορίας του ’21 ήταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ναύαρχος και πολιορκητής.
                Η Εκκλησία μας σήμερα είναι στα καλύτερά της. Έχουμε τον Ευαγγελισμό (< ευ + άγγελος)  της Θεοτόκου, με άλλα λόγια την απαγγελία της Γέννησης του Ιησού Χριστού από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στη Μαριάμ, όντας παρθένα. Σύμφωνα με εξιστορήσεις, η Μαριάμ η οποία πήγαινε πολύ συχνά στην Εκκλησία και τιμούσε δεόντως τα ιερά και τα όσια έμαθε το χαρμόσυνο γεγονός λαμβάνοντας σε ένα όραμα από τον αρχάγγελο έναν κρίνο καθούμενη στο εδώλιο.
                Επομένως, η σημερινή αναφέρεται στις σημαντικότερες του χρόνου καθώς έχει και εθνική και θρησκευτική σημασία. Όλη η πλάση τρέφεται από χαρά και φοράει τα γιορτινά της. Μια στιγμή μόνο φτάνει για να αντιληφθούμε την λαμπρότητα της παρούσας μέρας. Η ερχομός της άνοιξης της προσφέρει τόσες ευωδίες, αλλά και το εξαίσιο κελάιδισμα των χελιδονιών. Ας ανοίξουμε λίγο την καρδιά μας, να αποδεχτούμε τις ευλογίες. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου