Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Δέκα εκατ. πάνω η ραδιενέργεια σε αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα

Τόκιο: Επίπεδα ραδιενέργειας έως και 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το κανονικό μετρήθηκαν στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα και το προσωπικό απομακρύνθηκε αμέσως από τις εγκαταστάσεις. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δηλώνει ότι η πυρηνική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα…

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji, το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα 2, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα.

«Ο αριθμός αυτός είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση», εξήγησε εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού εργοστασίου.

Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.

Με την έκθεση του ανθρωπίνου οργανισμού σε μία δόση 100 μιλισίβερτ και άνω, οι ιατρικές μελέτες δείχνουν αύξηση του αριθμού των καρκίνων.

Εκπρόσωπος της TEPCO είπε ότι οι εργάτες εγκατέλειψαν την πυρηνική μονάδα προκειμένου να αποφύγουν την έκθεσή τους σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.

Παράλληλα, τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη θάλασσα ανοικτά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι βρίσκονται σε επίπεδο 1.850 φορές πάνω από το κανονικό δύο εβδομάδες αφότου οι εγκαταστάσεις επλήγησαν από τον σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι.

Μια ημέρα νωρίτερα, όταν το επίπεδο της ραδιενέργειας βρισκόταν 1.250 φορές πάνω από το κανονικό, είχε εκτιμηθεί ότι «δεν απειλούνται η θαλάσσια ζωή και η ασφάλεια των τροφίμων», σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας.

«Τα ρεύματα του ωκεανού θα σκορπίσουν τα ραδιενεργά σωματίδια και θα είναι πολύ εξασθενημένα όταν απορροφηθούν από τα ψάρια και τα φύκια», καθησύχαζε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, στέλεχος της υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου