Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η Αυπνία...Μάστιγα του 21ου αιώνα;



Η Αυπνία λίγο πολύ ταλαίπωρει κάθε άνθρωπο έστω μιά φορά στη ζωή του. Στατιστικώς στην Ελλάδα πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα αυπνίας, ενώ ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ένας στους τρεις ενήλικες υποφέρει από αϋπνίες. Η αυπνία πλήττει συχνότερα τις γυναίκες, ενώ οι ηλικιωμένοι ότι πάσχουν από αϋπνία σε μεγάλο ποσοστό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αϋπνίας, περίπου τρεις απ'αυτούς έχουν προσδιοριστεί σαφώς: επιβάτης, οξύς, και χρόνιος.
Ο πρώτος τύπος αυπνίας διαρκεί απο τις ημέρες έως τις εβδομάδες, μπορεί να προκληθεί από αναταραχή στο κοντινό περιβάλλον ή απο αλλαγές στο περιβάλλον του ύπνου. Επίσης, η οξύς αυπνία είναι η ασυνέπεια στον ύπνο για διάστημα τριών εβδομάδων έως μισό χρόνο. Παράλληλα, η χρόνια αυπνία διαρκεί απο μήνες έως έτη.Οι συνέπειες είναι υπνηλία, σωματική εξάντληση.

Οι αιτίες για το πρόβλημα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν μιάς και οι εξωτερικοί παράγοντες είναι πολλοί. Καθημερινά προβλήματα όπως η πίεση, το άγχος , ο φόβος , η συναισθηματική και διανοητική φόρτιση, οικονομικές πιέσεις, ανεργία ή φόρτος εργασίας. Η χρήση φαρμάκων καθώς και η καφεϊνη, η εφεδρίνη, αμφεταμίνες. Ορμονικά προβλήματα όπως της εμμηνόρροιας ή κατα τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Οι Μεθόδοι αντιμετώπισης ποικίλουν στις μέρες μας. Υπάρχουν εξειδικευμένες φαρμακευτικές αγωγές αλλά και μη. Στην Έλλαδα υπάρχουν κέντρα αντιμετώπισης των διαταραχών του ύπνου που μπορούν να απευθυνθούν οι πάσχοντες απο αυπνία. Με τα πρώτα συμπτώματα καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό για τη γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.


1 σχόλιο:

  1. Αν δεν έχει γίνει η μάστιγα του 21 ου αιώνα σίγουρα θα γίνει μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο αγαπητέ Δ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή