Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Θάλασσα και αλμυρό νερό..

Όταν ακούμε τη λέξη θάλασσα , το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι "αλμυρό νερό".  Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί το θαλασσινό νερό έχει αποκτήσει αυτή την έντονη αλμύρα;

Την απάντηση θα την βρούμε αν ταξιδέψουμε 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και δούμε την εικόνα που παρουσίαζε η Γη τότε. Πιο συγκεκριμένα, ο φλοιός της Γης είχε θερμοκρασία αρκετά μεγαλύτερη από 100 βαθμούς Κελσίου, δεν υπήρχαν θάλασσες, ενώ στην ατμόσφαιρα της Γης υπήρχαν αέρια όπως μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα αλλά και μεγάλες ποσότητες υδρατμών.

Σιγά σιγά όμως η θερμοκρασία της Γης άρχισε να μειώνεται κι'αυτό με τη σειρά του έκανε τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας να υγροποιηθούν και να ξεσπάσουν για πρώτη φορά καταρρακτώδεις βροχές.


Το νερό αυτών των καταιγίδων, πέφτοντας στη Γη και ξεπλένοντας το έδαφος, παρέσυρε μεγάλες ποσότητες αλάτων του νατρίου, του ασβεστίου, του μαγνησίου και άλλων μετάλλων που ήταν ενσωματωμένα στα πετρώματα. Έτσι δημιουργήθηκαν σταδιακά οι πρώτοι ωκεανοί, πλούσιοι κυρίως  σε άλας χλωριούχου νατρίου, δηλαδή στη χημική ένωση που σήμερα αποκαλούμε αλάτι.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου