Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Internet και παιδιά.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί τα τελευταία χρόνια ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο.

Πολλές φορές οι μεγάλοι, χωρίς να το υπολογίζουν    και  να το σκεφτούν σοβαρά στέλνουν τα μικρά τους να παίξουν στον υπολογιστή προκειμένου να μείνουν οι ίδιοι πιο ήρεμοι. Δεν καταλαβαίνουν όμως πόσοι κίνδυνοι μπορούν να ελλοχεύουν πίσω από την χρήση του υπολογιστή, μιας και οι επιτήδειοι καραδοκούν πίσω από κάθε κλικ που θα κάνει το μικρό παιδί.
Η φύση ενός μικρού παιδιού είναι πολύ ευαίσθητη και έτσι επηρεάζονται πάρα πολύ εύκολα από όλα σχεδόν τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Από πάρα πολύ μικρές ηλικίες χειρίζονται τους υπολογιστές όντας ταυτόχρονα εκτεθειμένα σε οποιαδήποτε ιντερνετική απειλή. Αυτή η απειλή μπορεί να είναι ο εθισμός, και μετέπειτα το "βίωμα" άσεμνων εικόνων και βίας. Τα παιδιά νομίζουν πως διασκεδάζουν, όμως δεν είναι σε θέση να το αντιληφθούν από μόνα τους ότι αυτό που κάνουν δεν πρέπει να συμβαίνει. Οι γονείς θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φερθούν λογικά και έξυπνα με αυτό το ζήτημα. Εάν το πρόβλημα τους είναι το πως θα εξοικειωθούν με την τεχνολογία του υπολογιστή τότε μία πολύ καλή ιδέα είναι η χρήση εκπαιδευτικών πολυμεσικών εφαρμογών που είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες και μέσω αυτής της διασκέδασης ένα παιδί μπορεί να μάθει αρκετές εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες αλλά και άλλα πολλά που θα είναι πολύ κοντά στην ηλικία του.

Συμπερασματικά αφιερώστε αρκετό χρόνο με τα παιδιά σας και μην το εγκαταλείπετε στον απειλητικού χαρακτήρα και στην κακή συνήθεια του εθισμού και της συνεχούς προσκόλλησης στο ίντερνετ.
Φερθείτε με ασφάλεια και υπευθυνότητα για καλό δικό σας αλλά πρωτίστως του παιδιού σας.


Ευσταθίου Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου