Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Τσάι... του βουνού

Απ όπου κι αν προέρχεται, το ευωδιαστό ρόφημα συμβάλλει στην καλή υγεία
και στη διατήρηση της νεότητας, ενώ αποτελεί ιδανικό αφέψημα για τις κρύες
μέρες του χειμώνα.

Τι είναι όμως το τσάι; Το τσάι είναι πολυετής πόα ύψους έως 50 εκ. Έχει
φύλλα αντίθετα, χνουδωτά, λίγο οδοντωτά. Τα βράκτια είναι σχετικά μεγάλα,
με χαρακτηριστικό σχήμα –απότομα μυτερά- και υπερκαλύπτουν τα άνθη.
Βρίσκεται σε πετρώδεις και βραχώδεις θέσεις, σε μεγάλα υψόμετρα. Είναι
ενδημικό του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα. Καταναλώνεται ευρύτατα στην Ελλάδα
για τη κατασκευή αφεψημάτων και επειδή το μεγαλύτερο μέρος των φυτών που
καταναλώνονται προέρχεται από αυτοφυείς πληθυσμούς.

Το τσάι του βουνού έχει πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές
ιδιότητες. Συνιστάται κατά των κρυολογημάτων, των ασθενειών του
αναπνευστικού συστήματος και του ουροποιητικού συστήματος.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν ακόμη στην καταπολέμηση των
παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις λεγόμενες
φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει. Τέλος, το αφέψημα με λεμόνι και
μέλι είναι αντισηπτικό και μαλακώνει το λαιμό.

ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ
Η μέτρια κατανάλωση δεν ενέχει κανέναν ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία μας.
Μέτρια κατανάλωση θεωρούνται τα 7-8 φλιτζάνια τσαγιού ή τα 3 φλιτζάνια καφέ.
Ομως, τα αποτελέσματα της τακτικής κατανάλωσης καφεϊνης-τεϊνης ποικίλλουν
από τον ένα άτομο στο άλλο.
Κάποιοι μπορούν να πιουν πολλά φλιτζάνια ροφήματα ή ποτά χωρίς κανένα
σύμπτωμα (ταχυπαλμία, εκνευρισμό, δυσκολία ύπνου, κ.λπ.), ενώ για κάποιους
άλλους ένα μόνο φλιτζάνι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Βέβαια, η
επίδραση είναι πιο έντονη όταν είμαστε νηστικοί (απορροφάται σε 15-45 λεπτά
από τη στιγμή που θα πιούμε), παρά όταν έχουμε φάει και βρισκόμαστε στη
διαδικασία της πέψης, οπότε απορροφάται πιο αργά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου