Όπως φαίνεται, νέοι και αυστηρότεροι κανόνες επιβάλλονται στη χρήση του διαδικτύου στο Ιράν, με ελέγχους στα Ιnternet καφέ, ενώ γίνεται προετοιμασία για ένα εθνικό διαδίκτυο. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα», το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας διεξάγει δοκιμές για τη δημιουργία ενός πανεθνικού διαδικτύου με σκοπό την αντικατάσταση των υπηρεσιών του παγκόσμιου ιστού.
Όσον αφορά τα Ιnternet καφέ, οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να ελέγχουν τις ταυτότητες των πελατών τους πριν τους επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο. Έτσι πρέπει<…>
να σημειώνουν το όνομα, το επίθετο, το όνομα πατρός, τον αριθμό ταυτότητας, τον ταχυδρομικό κώδικα και τον αριθμό τηλεφώνου του κάθε πελάτη. Εκτός αυτών πρέπει να σημειώνουν την ημερομηνία και την ώρα χρήσης του διαδικτύου, τη διεύθυνση IP καθώς και τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων που επισκέφθηκε.
Όπως έγραψε η προοδευτική εφημερίδα Roozegar, η οποία άρχισε πρόσφατα να επανακυκλοφορεί, το τελευταίο διάστημα αρκετοί Ιρανοί χρήστες του διαδικτύου διαπιστώνουν χαμηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, οφείλεται στις δοκιμές για τη λειτουργία του εθνικού δικτύου. Αν τελικά λειτουργήσει αυτό το εθνικό διαδίκτυο, τότε το Ιnternet εντός της χώρας θα είναι ένα εσωτερικό δίκτυο, με έλεγχο των ιστοσελίδων, ενώ η επίσκεψη σε αυτές θα προϋποθέτει έγκριση.
«Οι χρήστες εκτός Ιράν χρειάζονται επίσης άδεια προκειμένου να επισκεφθούν ιστοσελίδες με έδρα το Ιράν», συνεχίζει το δημοσίευμα της Roozegar. Εδώ και αρκετά χρόνια οι ιρανικές Αρχές αναφέρουν ότι η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει ένα παράλληλο δίκτυο που θα ακολουθεί τις ισλαμικές αξίες και θα προσφέρει τις «κατάλληλες» υπηρεσίες.
Τα σχέδια για το «χαλάλ» (σύννομο) διαδίκτυο ανακοινώθηκαν από έναν ανώτερο αξιωματούχο του καθεστώτος τον περασμένο Απρίλιο. «Παρά τα όσα πιστεύουν άλλοι, το Ιράν δεν δημιουργεί το εσωτερικό δίκτυο με κύριο σκοπό την αντικατάσταση του διαδικτύου, αλλά για την προστασία των δικών του στρατιωτικών, τραπεζικών και ευαίσθητων δεδομένων από τον έξω κόσμο» δήλωσε Ιρανός ειδικός σε θέματα πληροφορικής στον Guardian.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου