Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Πειραματό...ζωα κατοικίδια

Εκατοντάδες εκατομμύρια ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Από αυτά το 1/3 χρησιμοποιείται για τη δοκιμή όπλων, το 1/3 από τις βιομηχανίες για την δοκιμή καλλυντικών και το 1/3 στις βιολογικές επιστήμες για τη διδασκαλία, την έρευνα και τον "αγώνα κατά των ασθενειών".
Τα ζώα που φθάνουν σε πειραματικά εργαστήρια είναι ζώα που εκτρέφονται από επιχειρήσεις, που λειτουργούν γι' αυτό το σκοπό ή είναι ζώα κλεμμένα από σπίτια ή κατοικίδια που τα χαρίζουν οι ιδιοκτήτες τους μέσω αγγελιών. Άλλα είναι άγρια ζώα, τα οποία μεταφέρονται σε άθλιες συνθήκες στην Ευρώπη ή την Αμερική και όσα φθάνουν ζωντανά καταλήγουν σε πειραματικά εργαστήρια για ν' αντιμετωπίσουν μια ζωή μέσα στη φρίκη με μόνη λύτρωση τους το θάνατο.
Τα όπλα δοκιμάζονται πάνω σε πιθήκους, κουνέλια και χοίρους. Παίρνουν ένα ζώο το δένουν χωρίς βέβαια να είναι αναισθητοποιημένο και το πυροβολούν για να δουν τί τραύματα θα του προκαλέσουν οι σφαίρες, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές για να σκοτώνουν ανθρώπους. Όλα αυτά για να αναπτυχθούν τέτοια συστήματα ώστε να καταστρέφουν καλύτερα και να προκαλούν περισσότερο πόνο στον άνθρωπο

Πειραματόζωα χρησιμοποιούνται επίσης και στη βιομηχανία των καλλυντικών. Πάνω σε κουνέλια, σκυλιά, εγκύους πιθήκους και άλλα είδη ζώων, δοκιμάζουν καλλυντικά, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, βαφές μαλλιών, αποσμητικά κ.α. Τα ζώα δένονται, αποτριχώνονται, με άγνωστη σε εμάς μέθοδο, γδέρνουν την πλάτη τους με ειδικά μεταλλικά εργαλεία και στη συνέχεια την επαλείφουν με την ουσία που θέλουν να δοκιμάσουν. Η πλάτη επιδένεται για 4 μέχρι 24 ώρες ή τα ζώα ακινητοποιούνται για 7 ώρες κάθε μέρα και τους γίνονται συνεχείς επαλείψεις, αυτό συνεχίζεται για 2 εβδομάδες. Το δέρμα τους εξετάζεται για ερυθρότητα, φλεγμονή και οίδημα. Τα ζώα φυσικά πονούν και κατά την προσπάθειά τους να ξεφύγουν μένουν πολλές φορές παράλυτα. Άλλοτε τα ζώα, συνήθως κουνέλια, ακινητοποιούνται σε κουτιά έτσι ώστε μόνο το κεφάλι τους να βρίσκεται έξω από αυτά. Τους στάζουν ουσίες στα μάτια, τις περισσότερες φορές αδιάλυτες. Τα μάτια τους εξετάζονται για αιμορραγία, οίδημα, έλκος και κοκκίνισμα. Τα ζώα πολλές φορές αιμορραγούν από τα μάτια, τη μύτη και τα αυτιά. Ο πόνος είναι φρικτός και τα κουνέλια δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να τρίψουν τα μάτια τους. Στη συνέχεια σκοτώνουν το ζώο για να δουν τί προκάλεσαν αυτές οι ουσίες στο πεπτικό του σύστημα.
Όλα αυτά για να παραχθούν νέα προϊόντα, όχι γιατί τα παλιά δεν είναι καλά, αλλά γιατί η καταναλωτική κοινωνία μας απαιτεί να κυκλοφορούν συνεχώς νέα προϊόντα στην αγορά, για να υπάρχει συνεχής κατανάλωση.
Τόσα ζώα υποφέρουν σε δοκιμές άχρηστες, παράλογες που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια του ανθρώπου, αλλά με το κέρδος των εταιρειών παραγωγής τους. Ενώ κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα πολύ καλής ποιότητας, που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Κάθε φορά λοιπόν που χρησιμοποιείτε κάποιο καλλυντικό που έχει δοκιμαστεί σε ζώα, θυμηθείτε τον πόνο που αυτό προκάλεσε. Όταν αγοράζετε ένα τέτοιο προϊόν μην ξεχνάτε ότι χρηματοδοτείτε το επόμενο πείραμα και καταδικάζετε εκατοντάδες ζώα στον πιο φρικτό εφιάλτη.

Αμέτρητα σκυλιά σκοτώνονται σε παγκόσμια κλίμακα στα εργαστήρια ανατομίας και έρευνας των κτηνιατρικών σχολών προκειμένου να μάθουν οι φοιτητές ανατομία πάνω στα κατακρεουργημένα πτώματά τους. Ο θάνατός τους φριχτός, τα χτυπούν μέχρι να θα πεθάνουν, τα σκοτώνουν με αέρια και ηλεκτροπληξία, τους σπάνε τα κόκαλα, τα εξαρθρώνουν, τα ξεκοιλιάζουν, τους εξορύσσουν τα μάτια...Τα περισσότερα δε σκυλιά είτε είναι αδέσποτα, είτε προέρχονται από εκτροφεία και pet shops . Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι φοιτητές αρνούνται τη χρήση των ζώων στα εργαστήριά τους κι αυτό είναι κάτι θετικό για το μέλλον των ζώων, αφού οι σημερινοί φοιτητές είναι οι επιστήμονες του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου