Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΟΥ !!!!


Κακές συνήθειες, μικρές και μεγάλες αμέλειες και λάθος επιλογές φθείρουν τα δόντια σου χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνεις. Οι συνήθειες αρχίζουν σε πολύ μικρή ηλικία και δυστυχώς οι συνέπειές τους μπορεί να μας ταλαιπωρούν όταν μεγαλώνουμε.

1. Κακές συνήθειες όταν ακόμη ήσουν μωρό! Ο συνεχής θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας στην παιδική ηλικία, έχει σαν συνέπεια να αλλοιώνει τη σχέση ανάπτυξης της άνω με την κάτω γνάθο. Αυτό έχει σαν συνέπεια να απαιτείται στην πορεία ορθογναθική αντιμετώπιση του στόματος από ορθοδοντικό σε μικρές ηλικίες και ορθοδοντικό και γναθοχειρουργό όταν ενηλικιωθεί το άτομο. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να φροντίζεις τα δόντια σου από την εποχή που ήσουν παιδί. Η έλλειψη στοματικής υγιεινής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά έχει σαν συνέπεια την καταστροφή των δοντιών και είναι ακόμη μεγαλύτερης σημασίας για παιδιά που δεν έχουν αποκτήσει τα μόνιμά τους δόντια. Τα παιδικά δόντια είναι απαραίτητα να διατηρούνται υγιή στην κάθε γνάθο, γιατί εκτός της μάσησης εξυπηρετούν στο να διατηρούν τους χώρους για την σωστή ανατολή των μόνιμων δοντιών.

2.  Η σκληρή οδοντόβουρτσα πληγώνει τα δόντια σου !
Η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας με την νοοτροπία ότι καθαρίζει καλύτερα δημιουργεί φθορά στα ούλα και στα δόντια. Απαιτείται μέτρια οδοντόβουρτσα. Αντίστοιχα και η χρήση σόδας  και λευκαντικών υλικών προκαλεί φθορά. Τα λευκαντικά χρησιμοποιούνται μόνο με οδοντιατρικές οδηγίες.

3. Μην τρίζεις τα δόντια! Θα σου βγει σε κακό...
Το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας (εις γνώσιν μας) ή της νύχτας (εν αγνοία μας), έχει ως αποτέλεσμα αποτριβές, κατάγματα και σπάσιμο των δοντιών. Και εδώ απαιτείται 
προληπτικά η χρήση νάρθηκα (μασελάκι) και εφόσον οι φθορές είναι προχωρημένες, οδοντιατρικές αποκαταστάσεις.

4. Όταν δεν βουρτσίζεις τα δόντια...
Η κακή συνήθεια να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να μην χρησιμοποιούμε νήμα, ιδιαίτερα το βράδυ που είμαστε κουρασμένοι, έχει αποτέλεσμα την πρόκληση ουλίτιδας και τερηδόνων στα δόντια.


5. Χειρότερος εχθρός σου ή... αμέλεια!
Τέλος η χειρότερη συνήθεια είναι η αμέλεια και ο φόβος που έχει σαν αποτέλεσμα την μη έγκαιρη διάγνωση , πρόληψη και αποκατάσταση του οδοντιατρικού προβλήματος στην αρχική του φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου