Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Afghan Girl

Η ιστορία μιας φωτογραφίας και μιας γυναίκας....


Τι μου θυμίζει αυτήν η εικόνα;
Την ξέρω αυτήν την κοπέλα στη φωτογραφία!
Αυτήν η φωτογραφία άφησε ιστορία!

Πολλοί από εσάς βλέποντας την φωτογραφία που απεικονίζει αυτή τη κοπέλα θα συλλογιστήκατε κάτι από τα παραπάνω. Ας θυμηθούμε όμως την ιστορία αυτής της φωτογραφίας..

Ιστορικό

Πρόκειται για μία φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου. Έγινε εξώφυλλο το 1984 στο National Geographic. Τα ανελέητα αγέλαστα πράσινα μάτια που κοιτούσαν κατ' ευθείαν το φακό έγιναν σύμβολο των δεινών της προσφυγιάς. Ο φωτογράφος του National Geographic Steve McCurry, ξαναταξίδεψε δεκάδες φορές, για να τη βρει ξανά το 2002.
Η Sharbat Gula βρέθηκε, το 2002, μετά από 17 χρόνια και πάλι στο Αφγανιστάν. Το κορίτσι τώρα, μια σύζυγος και μητέρα που ζει σε ένα μακρινό μέρος του Αφγανιστάν ήταν 13 όταν η φωτογραφία λήφθηκε το 1984.
Οι γονείς της σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν και τότε ζούσε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh του Πακιστάν, όπου και φωτογραφήθηκε από τον Steve McCurry. Από τότε, η εικόνα έχει “φιλοξενηθεί” σε αμέτρητα βιβλία και αφίσες σε όλο τον κόσμο.
Από τότε που δημοσιεύθηκε η εικόνα, ο McCurry είχε προσπαθήσει αρκετές φορές να βρει το κορίτσι, και έχει επιστρέψει στην περιοχή περισσότερες από 10 φορές για να την ψάξει.
Στη φωτογραφία δόθηκε ο τίτλος "Afghan Girl" και έγινε το εξώφυλλο στο τεύχος Ιούνιου 1985 του National Geographic. Αποτελεί (ίσως) το διασημότερο εξώφυλλο περιοδικού όλων των εποχών.
Η φωτογραφία της έχει γίνει σύμβολο φιλο-μεταναστευτικών και φιλο-προσφυγικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Ο άνθρωπος που τράβηξε την φωτογραφία (ο Αμερικάνος φωτογράφος Steve McCurry) δεν ήξερε καν το όνομά της, το οποίο έμεινε άγνωστο επί 15 χρόνια.
Εκείνη δεν ήξερε την ύπαρξη της διάσημης φωτογραφία της και δεν γνώριζε
(φυσικά) και την τεράστια απήχηση της. Όποιος έχει δει την φωτογραφία αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει σχολιάσει το υπέροχο πράσινο χρώμα των ματιών και να μην έχει μαγνητιστεί, μαγευτεί και προβληματιστεί από το βλέμμα της μικρής (τότε) Αφγανής προσφυγοπούλας που κοιτά με θυμό την κάμερα.

Για να επιβεβαιώσουν ότι είχαν τη σωστή γυναίκα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις ίριδο-ανιχνευτικές τεχνικές τεχνολογίας και πρόσωπο-αναγνώρισης του FBI για να αποδείξουν την ταυτότητά της. Μονάχα δύο άνθρωποι έχουν το ίδιο σχέδιο ίριδων και η τεχνολογία ήταν σε θέση να ελέγξει ότι Sharbat Gula ήταν πράγματι το κορίτσι στη φωτογραφία…”

H Sharbat Gula ήταν παντρεμένη (από τα 16 της) μόλις η εικόνα λήφθηκε, και είναι σήμερα μητέρα με τέσσερις κόρες, μιας εκ των οποίων πέθανε ως νήπιο Το 1985 πήγε στο Purdah και το πρόσωπό της κρύφτηκε από ένα πέπλο. Αφότου τη συνάντησε και πάλι ο κ. McCurry είπε: “Είχε μια σκληρή ζωή. Και τόσο πολλοί μοιράζονται εδώ την ιστορία της.“
Σύμφωνα με το National Geographic, η Sharbat Gula ήταν απολύτως απληροφόρητη της επίδρασης που είχε η φωτογραφία , και δεν την είδε ποτέ έως ότου έφθασε η ομάδα του McCurry. «Δεν συμπάθησε την φωτογραφία, λόγω της τρύπας που είχε στο σάλι» «Θυμήθηκε την ημέρα που την έκαψε σε μια σόμπα» αναφέρει ο φωτογράφος.

Η τόση μεγάλη απήχηση αυτής της φωτογραφίας ήταν αφορμή να γίνει θέμα ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο Search for the Afghan Girl, και προς τιμή της το National Geographic δημιούργησε το ίδρυμα Afghan Girls Fund που έχει ως σκοπό την εκπαίδευση Αφγανών κοριτσιών..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου