Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

WikiLeaks: H "υπηρεσία πληροφοριών των πολιτών"



Το WikiLeaks είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ενημέρωσης. Σκοπό έχει να φέρει στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα από έγγραφα και να τα δείξει στον κόσμο. Προσφέρει έναν νεωτεριστικό, ασφαλές και ανώνυμο τρόπο για αυτούς που θέλουν να αποκαλύψουν κάποια πληροφορία (το ηλεκτρονικό κουτί του). Μία από τις κυριότερες δραστηριότητες του είναι να δημοσιοποιεί αυθεντικά έγγραφα που να συνοδεύουν τα άρθρα του ώστε οι αναγνώστες να επαληθεύουν μόνοι τους την αυθεντικότητα της είδησης του. Δημιουργήθηκε το 2007 και μεγάλωσε πολύ γρήγορα χάρη στους εθελοντές του. Από την αρχή της δημιουργίας του ασχολήθηκε καθαρά με την έκδοση σημαντικών πληροφοριών και την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα βοηθούσε τις δραστηριότητες του.

Ο οργανισμός έχει καταφέρει να θριαμβεύσει από τις ανεπάλληλες επιθέσεις κάποιων που προσπαθούν να το αποσιωπήσουν. Οι αρχές του βασίζονται στην ελευθερία του λόγου την έκδοση των μέσων, την βελτίωση του αρχείου τους και την υποστήριξη πως κάθε ένας άνθρωπος μπορεί να γράψει ιστορία. Που αναφέρονται στην παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την ακρίβεια είναι το άρθρο 19 που τους ωθεί και τους ενδυναμώνει. Δηλώνει ότι κάθε ένας έχει το δικαίωμα της έκφρασης λόγου και άποψης; αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει την ελευθερία των πιστεύω χωρίς παρεμβολές από τρίτους και την αναζήτηση της αλήθειας, το να δεχόμαστε και να μεταδίδουμε πληροφορίες και ιδέες μέσω οποιοδήποτε μέσω και ανεξαρτήτων συνόρων. Συμφωνεί και αναζητά να υποστηρίξει αυτό το άρθρο και όλα τα υπόλοιπα της Διακήρυξης της ελευθερίας.

Το WikiLeaks έχει κερδίσει το βραβείο Economist Index on Censorship Freedom of
Expression award το 2008 και το βραβείο Amnesty International human rights reporting award (New Media) το 2009.

Το Wikileaks τελευταία έχει έρθει στο προσκήνιο μετά από την δημοσίευση κάποιων απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου, που περιλάμβαναν 7.000 σελίδες συλλεγμένες από τον αμερικανικό στρατό και αφορούσαν αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, που αποκάλυπταν ότι οι Αμερικανοί ηγέτες πίστευαν πως δεν μπορούσαν να κερδίσουν τον πόλεμο και πως θα οδηγούνταν στις περισσότερες απώλειες που είχαν ποτέ. Επίσης έγιναν κάποιες αποκαλύψεις σχετικές με τους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, όπου περιλαμβάνονται απόρρητα έγγραφα, βίντεο καθώς και ευαίσθητα τηλεγραφήματα μεταξύ των Αμερικανικών Πρεσβειών και της Αμερικανικής Κυβέρνησης και γενικότερα όλα τα μεγάλα ζητήματα στις χώρες όλου του κόσμου.

Όλα αυτά έβαλαν την ιστοσελίδα στο στόχαστρο των κυβερνήσεων και κυρίως της Αμερικανικής οι οποίοι προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να βρουν ή ακόμα και να δημιουργήσουν λόγους για να φυλακίσουν τον ιδρυτή της Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται πως είχε βιάσει μια γυναίκα στο Ένκοπινγκ, ενώ είχε παρενοχλήσει μια δεύτερη δύο μέρες αργότερα στη Στοκχόλμη. Εντός 24 ωρών ο αρμόδιος εισαγγελέας απέσυρε το ένταλμα σύλληψης, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, δεν υπήρχαν λόγοι υποψίας πως είχε διαπράξει βιασμό, ενώ και ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Πολλοί είναι αυτοί που τον αποκαλούν αναρχικό προδότη και πως δεν θα δίσταζε να θέσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, προκειμένου να επιτύχει το στόχο του. Οι συνεργάτες του τον περιγράφουν ως έναν δυναμικό, ιδιοφυή άνθρωπο, που δεν χάνει ποτέ το στόχο από το οπτικό του πεδίο και παραμένει πιστός στο όραμά του. Για τους οπαδούς του όμως οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, είναι αυτός που έκανε σκοπό της ζωής του την αποκάλυψη της αλήθειας.

Πάντως το Wikileaks υποσχέθηκε να συνεχίσει τις αποκαλύψεις του οι οποίες θα ταρακουνήσουν συθέμελα πολλά πολιτικά πρόσωπα παρόλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει και για όσους το θέλουν συνεργάτη με την Wikipedia έχει να απαντήσει πως ουδεμία σχέση με αυτήν, τα πιστεύω της και τους στόχους της και πως τυγχάνουν απλής συνωνυμίας.

Κατά τη γνώμη μου ο οργανισμός Wikileaks είναι ένα «αναγκαίο κακό» στις μέρες μας, διότι μεν ο τρόπος με τον οποίο αποκαλύπτονται κάποιες αλήθειες είναι απότομος και μπορεί να προκαλέσει διάφορες ρίξεις στους ισχυρούς του κόσμου, αλλά ήταν καιρός ο κόσμος να μάθει για όλα όσα μας κρύβουν εδώ και χρόνια, και όλες τις κρυφές ενέργειες τους εις βάρος μας και πίσω από την πλάτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου