Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Wikileaks

Το WikiLeaks είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Τον ιστότοπο του οργανισμού, ο οποίος και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, διαχειρίζεται η «The Sunshine Press». Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ιστότοπος ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του συμπεριλάμβανε πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα.

Δημοσιεύματα εφημερίδων και το περιοδικό «The New Yorker» (7 Ιουνίου 2010) παρουσιάζουν ως ιδρυτή του οργανισμού τον Τζούλιαν Ασάντζ (Julian Assange), έναν Αυστραλό δημοσιογράφο και ακτιβιστή του Διαδικτύου.

Το WikiLeaks έχει κερδίσει ένα σύνολο βραβείων, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Νέου Μέσου (New Media Award) του έγκριτου οικονομικού περιοδικού «The Economist» για το έτος 2008. Toν Ιούνιο του 2009, το WikiLeaks και ο Τζούλιαν Ασάντζ βραβεύτηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία με το UK Media Award (στην κατηγορία «Νέο Μέσο») για τη δημοσίευση το 2008 του κειμένου «Κένυα: Η Κραυγή του Αίματος – Εξώδικες δολοφονίες και εξαφανίσεις » («Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances»), μια έρευνα της Εθνικής Επιτροπής της Κένυας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Kenya National Commission on Human Rights). Το Μάιο του 2010, η «New York Daily News» κατέταξε το WikiLeaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία».

Έχοντας ως ασπίδα την ανωνυμία τους, όσοι έχουν στην κατοχή τους απόρρητο υλικό που θα ήθελαν να μοιραστούν με τον κόσμο, δεν έχουν τίποτε άλλο από το να το ανεβάζουν στην εν λόγω ιστοσελίδα, της οποίας οι servers εδρεύουν κάπου στη Σουηδία.

Πέρα από αυτά όμως ο ιδρυτής του site έχει κατηγορηθεί και φυλακιστεί για την υπόθεση βιασμού σύμφωνα με την έκδοση του εντάλματος από την Interpol. Ο Ασάντζ παραδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2010 στην Αστυνομία του Λονδίνου, ύστερα από προγραμματισμένο ραντεβού.

ΜΕΧΡΙ σήμερα εκατομμύρια έγγραφα έχουν διαρρεύσει, τα οποία ενόχλησαν ουκ ολίγους ηγέτες, διπλωμάτες και άλλους επισήμους… Ορισμένα από αυτά είναι:
*O βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας δεν άντεχε το γειτονικό Ιράν και πίεσε τις ΗΠΑ να το βομβαρδίσουν.
*Η Ουάσιγκτον κατασκόπευε τον ΟΗΕ.
*Οι διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο ονομάζουν την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα «Τεφλόν» Μέρκελ. Το προσωνύμιο αυτό δόθηκε γιατί η κ. Μέρκελ «ξεγλιστράει» απ’ όλα τα προβλήματα, ενώ θεωρούν ότι «αποφεύγει το ρίσκο και είναι σπάνια δημιουργική».
*Η ρωσική κυβέρνηση έχει φτάσει να θυμίζει «κράτος- μαφία».

Θεωρώ ότι το Wikileaks είναι ένα site στο οποίο πολλοί είναι αυτοί που θα μπορούσαν να ενημερωθούν για πολλά από τα ζητήματα που τους αφορούν και που θα ήθελαν να μάθουν. Το ότι δημοσιεύει απόρρητο υλικό δεν μπορεί να θεωρηθεί και παράνομο από τη στιγμή που ορισμένοι θέλουν από μόνοι τους να το μοιραστούν με τους αναγνώστες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου