Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

"DEJA VU" Ή ΑΛΛΙΩΣ "ΠΡΟΜΝΗΣΙΑ"


 Ο όρος αυτός περιγράφει την αίσθηση που έχουμε καμιά φορά ότι έχουμε βιώσει ξανά στο παρελθόν μια κατάσταση. Ο όρος deja vu στα γαλλικά ερμηνεύεται ως "ήδη ιδωμένο". Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συχνό σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θεωρούν ότι έχουν ζήσει ένα συμβάν παλαιότερα.
Η επιστημονική εξήγηση που δίνεται είναι ότι πρόκειται για μια ανωμαλία της μνήμης. Δηλαδή , ο εγκέφαλος πιστεύει λανθασμένα ότι έχει ζήσει μια εμπειρία στο παρελθόν , ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Το άτομο που του συμβαίνει αυτό πιστεύει ότι έχει ζήσει ξανά μια συγκεκριμένη εμπειρία αλλά δεν μπορεί να ανακαλέσει την χρονική στιγμή.
Μια άλλη εξήγηση αναφέρεται στην οπτική καθυστέρηση. Η καθυστέρηση δηλαδή της μεταφοράς ενός οπτικού ερεθίσματος από το ένα μάτι στον εγκέφαλο σε σχέση με το άλλο. Η θεωρία αυτή απορρίφθηκε καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε τυφλούς.
Άλλες έρευνες συσχετίζουν την προμνησία με ψυχικές διαταραχές όπως τη σχιζοφρένεια και την επιληψία. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι μια νευρολογική διαταραχή στα ηλεκτρικά φορτία του εγκεφάλου , η οποία δεν είναι απαραίτητα σοβαρή καθώς είναι συνηθισμένη σε πολλούς υγιείς ανθρώπους.
Σε ένα άλλο άκρο ερμηνείας, η προμνησία έχει συσχετιστεί με το φαινόμενο της μετενσάρκωσης , δηλαδή η εμπειρία ενός ανθρώπου την οποία έχει ζήσει σε μια προηγούμενη ζωή του.!
Οι απόψεις είναι πολλές και διαφορετικές , γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχει μια μόνο απάντηση-εξήγηση για αυτό το φαινόμενο..!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου