Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

WIKILEAKS

H Wikileaks είναι ένας μη κερδοσκοποκός οργανισμός που θέλει να ανήκει στα"μέσα ενημέρωσης".Στόχος της είναι να προσφέρει έναν καινοτόμο, ασφαλή και ανώνυμο ηλεκτρονικό χώρο για "πηγές" πληροφοριών προς τους δημοσιογράφους.
Το site υποστηρίζει ότι "ιδρύθηκε από Κινέζους, αντιφρονούντες, δημοσιογράφους μαθηματικούς και μία τεχνολογική εταιρία, από τις ΗΠΑ, την Ταίβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική".Υπερασπίζεται το δικαίωμα, να έχει την ελευθερία γνώμης χωρίς παρεμβάσεις και να αναζητεί να λαμβάνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες με οποιοδήποτε μέσο και ανεξαρτήτως συνόρων.
Τον Ιανουάριο του 2007 η ιστοσελίδα της ανέφερε ότι είχε πάνω από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν.Από το 2006 έχουν γίνει διαρροές και αντίστοιχες δημοσιεύσεις στοιχείων,μεταξύ πολλών άλλων,για την εντολή δολοφονίας κυβερνητικών αξιωματικών στη Σομαλία,το πυρηνικό ατύχημα στο Ιράν,τις λίστες απαγορευμένων sites από κυβερνήσεις,τα μηνύματα που ανταλλάσσονταν την 11η Σεπτεμβρίου μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων καί πολλά άλλα.
Από την απλή αυτή απαρίθμηση αντιλαμβάνεται κάποιος την ποικιλία και τη γεωγραφική διασπορά του υλικού ως τη θεματογραφία.
Τελευταία στόχος των διαρροών έχει γίνει η Αμερικανική κυβέρνηση κάτι που τράβηξε ιδιαίτερα τη δημοσιότητα.
Τον Ιούλιο του 2010 το Wikileaks δημοσιοποίησε 91.000 έγγραφα του αμερικανικού στρατού σχετικά με τον πόλεμο του Ιράκ.
Σε μία εποχή στην οποία η κακώς εννοούμενη "επικοινωνιακή πολιτική" και η ξύλινη γλώσσα των δημόσιων σχέσεων έχει αποστειρώσει το δημόσιο λόγο, οι αποκαλύψεις του Wikileaks δίνουν την πραγματική διάσταση αυτών που κυβερνανε τον πλανήτη.
Κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια και μας ενημερώνουν μόνο για ένα μέρος των γεγονότων που μπορεί να συμβαίνουν.
Το Wikileaks παρέχει πληθώρα πληροφοριών που σε άλλη περίπτωση δεν θα έβλεπαν το φώς της δημοσιότητας.
Παρ'όλα αυτά όμως παραβιάζονται οι κανόνες δεοντολογίας γιατί δημοσιεύουν απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα παράνομα και βγάζουν στην επιφάνεια γεγονότα που πολύ δύσκολα "θα έβγαιναν" διαφορετικά.
Καθήκον κάθε δημοσιογράφου είναι η δημοσίευση οποιουδήποτε στοιχείου έχει στην κατοχή του από τη στιγμή που είναι νόμιμο,έγκυρο και αληθές.
΄Οπως καί να 'χεί, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σαφώς στην αρχή μιάς νέας εποχής για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου