Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

4 ασθένειες μάστιγα της εποχής και πως θα τις αντιμετωπίσετε!!!!!!!!!

Στις μέρες μας ένα συνεχές πρόβλημα είναι η διατάραξη της ψυχολογίας του ατόμου και η εμφάνιση ασθενειών που προκαλούνται από αυτό. Ανεξαρτήτου ηλικίας μεγάλα ποσοστά ατόμων στην Ελλάδα υποφέρουν από τέσσερις ύπουλες ασθένειες :
1)κατάθλιψη
2)βουλιμία
3)νευρική ανορεξία και
4) αγοραφοβία.
Έρευνες που έχουν κλιθεί και στατιστικές δείχνουν πως και οι τέσσερις αυτές ασθένειες εμφανίζονται στο «προσκήνιο» του ατόμου διότι απουσιάζει η έννοια της ευτυχίας από το «παρασκήνιο» του. Αλλά ας τις εξετάσουμε καλύτερα μια μια.


1) κατάθλιψη : τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Στη καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελανχολίας , αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλετε σε κάτι ασήμαντο και επουσιώδης . Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη παρουσιάζει τον εαυτό του ως λυπημένο ,απεγνωσμένο , αποθαρρυμένο και απογοητευμένο  δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία εμφάνισης της, απευθύνεται σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίαςΑξιοσημείωτο είναι να πούμε πως οι επιστήμονες της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας σε πρόσφατη μελέτη τούς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένας στους δυο ενήλικες Έλληνες εμφανίζουν συμπτωματικό κατάθλιψης!

Αντιμετώπιση : Διαφορές μορφές ψυχοθεραπείας χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της κατάθλιψης συνήθως σε συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής η οποία καταπολεμά τις φυσιολογικής φύσεως δυσλειτουργίες "ετοιμάζοντας το έδαφος" για την ψυχοθεραπεία.


2) Βουλιμία : τι είναι και  πως αντιμετωπίζεται;

Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από επεισοδιακή υπερφαγία (κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα) η οποία ακολουθείται από την προσπάθεια απαλλαγής από τις περιττές θερμίδες συνήθως μέσω εμετού, καθαρτικών  διουρητικών και υπερβολικής άσκησης. οι γυναίκες έχουν εννέα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν νευρική βουλιμία από τούς άνδρες. το 5% των Ελλήνων πάσχει από νευρική βουλιμία.


Αντιμετώπιση: Ψυχοθεραπεία και φαρμακευτικής αγωγής αντικαταθλιπτικά,ιδιαίτερα τα SSRIs
(εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης)
χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της νευρικής βουλιμίας.


3)Νευρική ανορεξία:τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Η νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa) πιο γνωστή και ως ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα του ή της, το φαγητό και την διατροφή τους .Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πεινά αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού μέση ημερησία πρόσληψη θερμίδων για άτομα με ανορεξία είναι 600-800 θερμίδες αλλά υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ολικής αθρεψίας . είναι μια σοβαρή ψυχική αρρώστια με υψηλό ποσοστό παρενεργειών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες. η νευρική ανορεξία εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβεία και είναι πιο συχνή στις έφηβους.
παρόλο που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φυλής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης η νευρική ανορεξία επηρεάζει τις γυναίκες 10 φορές περισσότερο από τους άντρες.
Το 1% των Ελλήνων πάσχει από νευρική ανορεξία.


Αντιμετώπιση: Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τρεις βασικούς τομείς: 1) να αποκαταστήσει το φυσιολογικό βάρος του ατόμου. 2) να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές διαταραχές που σχετίζονται με την ασθένεια και 3) να μειώσει ή να εξαφανίσει συμπεριφορές ή σκέψεις που αρχικά οδηγούσαν στην διαταραγμένη διατροφή του ατόμου.


4) Αγοραφοβία: τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Η αγοραφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή.Το βασικό χαρακτηριστικό της αγοραφοβίας είναι το άγχος του ατόμου να βρεθεί σε χώρους και καταστάσεις από τις οποίες θεωρεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διαφυγής σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα πανικού,δεν θα λάβει βοήθεια από ένα αξιόπιστο πρόσωπο και θα βρεθεί σε μια κοινωνικά δυσάρεστη κατάσταση. Τα αγοραφοβικά άτομα δεν αποφεύγουν μόνο την πολυκοσμία αλλά και κλειστούς χώρους. Σε σοβαρές περιπτώσεις το άτομο δεν μπορεί να βγει από την κατοικία του. Η αγοραφοβία εμφανίζεται σε ποσοστό από 29.5%  ως 58.2% με διαταραχή  πανικού. Η έναρξη της διαταραχής είναι συνήθως μεταξύ 20 και 40 ετών και εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες. Υπολογίζεται ότι 2 ως 3 % των ενηλίκων ατόμων  (18 ως 54 ετών) θα εμφανίσουν στη ζωή τους αγοραφοβία.Υπολογίζεται ότι περίπου 60% των ατόμων που πάσχουν γενικά από μια φοβία, εμφανίζουν αγοραφοβία.

Αντιμετώπιση:  η αγοραφοβία μπορεί να οδηγήσει τους πάσχοντες σε μεγάλου βαθμού περιορισμό της καθημερινής τους ζωής, ωστόσο σήμερα με τις υπάρχουσες θεραπείες η πρόγνωση θεωρείται πολύ καλή.ο σύνδεσμος φαρμακευτικής αγωγής και γνωσιακής συμπεριφοράς ψυχοθεραπείας μπορεί να εξαλείψει τις διαταραχές αυτές στην μεγάλη πλειοψηφία των πασχόντων.



Από την Ευρυδίκη Καλογεράτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου