Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στην Πράγα!


Μιλώντας για Πράγα, σίγουρα έχουμε κάποια πολύ υψηλά στάνταρς στο μυαλό μας. Φτάνοντας όμως στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, αυτό που σας περιμένει ξεπερνά τις προσδοκίες.
Τα κτίρια σε εντυπωσιάζουν, για τις μπαρόκ και γκόθικ κορυφές τους, ενώ όπου δείτε εκκλησία, θα σταυροκοπηθείτε, για την ομορφιά της. Το εγγυώμαι.
Επίσημη γλώσσα τα Τσέχικα, δεύτερη γλώσσα τα Γερμανικά και τρίτη τα Αγγλικά. Όχι ικανοποιητικού επιπέδου, αλλά βιώσιμα.Η πόλη διαθέτει Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που καλύπτουν όλες τις ανάγκες μετακίνησης, αν και όλες οι αποστάσεις μπορούν να περπατηθούν. Δεν θα πιστεύετε τις κυλιόμενες σκάλες….Γενικά η Πράγα δεν είναι ακριβή πόλη, αλλά δεν την λες και φθηνή. Η μπύρα τους είναι το μπαγκ, αφού στα μαγαζιά σερβίρουν το 0,5 λίτρο Pilsner με λιγότερο από 1,5 Ευρώ. Στα εστιατόρια, η μπύρα είναι πιο φθηνή από την κόκα κόλα.. (η οποία είναι πιο φθηνή φυσικά από το νερό).
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και «πιο κανονικά» μπαρ, με πιο δυνατά ωράρια και μεγαλύτερη ποικιλία σε κοκτέιλς. Το ίδιο χαλαρά βέβαια. Συνιστώ ανεπιφύλακτα (αν αντέχετε την κάπνα) το Al Capone!
Για τους clubber, υπάρχει το υπέρτατο 5οροφο club Karlovy Lazne. Ένα εισιτήριο (κοντά στα 6 €) 5 όροφοι, με 5 διαφορετικού τύπου clubs. Τι άλλο θέλετε;
Γενικά η πόλη είναι γεμάτη με ιταλικά εστιατόρια. Φοβερή ατμόσφαιρα συνάντησα στο Kmotra (όλο το μαγαζί είναι μέσα σε στοές φυσικά). Σε fast food, όλες οι γνωστές μας αλυσίδες, plus Burger King. Σαν βρώμικο, έχουν καντινούλες σε όλες τις μεγάλες πλατείες (ειδικά κάτω από το μουσείο) που έχουν πεντανόστιμα hot dogs και σνιτσελοειδή. Προσοχή όμως, γιατί το κλέψιμο πάει σύννεφο! Ευχάριστη έκπληξη επίσης και τα γυράδικα! Ναι η πόλη είναι γεμάτη τουρκικά γυράδικα – κεμπάπ, που αν αξιολογήσετε το μέρος, μπορείτε να αντιληφθείτε αν είναι ασφαλή ή όχι. Σίγουρα πάντως είναι γευστικά.
Για τους πιο κουλτουρέ, αξίζει να επισκεφθείτε κάποιο από τα κονσέρτα κλασικής μουσικής, που μπορείτε να βρείτε σε όλην την πόλη!Τέλος, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους, έχουν την τάση να τα στολίζουν με ξύλινα κουκλάκια, ενώ την Παραμονή των Χριστουγέννων το γουρουνόπουλο, έχει την τιμητική του। Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για Ευρώπη, στις 24 του Δεκέμβρη όλα κλείνουν νωρίς. Για να μην ψάχνετε τελευταία στιγμή για εστιατόριο, καλύτερα να έχετε κλείσει μέρες νωρίτερα.
Αν θέλετε να επισκεφτείτε τα Χριστούγεννα ένα μέρος με πολλά έθιμα, τοπικές γευστικές λιχουδιές και υπέροχο κλίμα η Πράγα θα πρέπει να αποτελεί μία απο τις εναλλακτικές λύσεις σας. Ρομαντική, μυστήρια και λαμπερή.... Όποτε κι αν επισκεφτείς τη Πράγα, νιώθεις ότι είσαι σε μία από τις ομορφότερες πόλεις... Από τη μία πλευρά εντυπωσιάζεσαι από τους υπέροχους πύργους-κάστρα και από την άλλη θαυμάζεις τη ρομαντική της πλευρά... Τα Χριστούγεννα ολόκληρη η πόλη στολίζεται και βάζει τα γιορτινά της. Κάθε γωνιά της Πράγας γεμίζει από λάμψη, φως και χριστουγεννιάτικη μαγεία. Όλα είναι γιορτινά και η ευχάριστη παραμυθένια και παραδυσένια αίσθηση είναι διάχυτη παντού... Η Πράγα σας περιμένει για να σας αποδείξει ότι αποτελεί μια πόλη στη λίστα των "must" προορισμών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου