Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks - Κυβερνοπόλεμος

Η διάδοση του WikiLeaks και ο παγκόσμιος κυβερνοπόλεμος στην σύγχρονη πραγματικότητα


Λίγα λόγια…
Το WikiLeaks (leaks=διαρροές) ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής δημιουργός της ιστοσελίδας Wikileaks και αποτελεί τις τελευταίες μέρες τον φόβο και τον τρόμο των ηγετών του κόσμου, γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1971. Το WikiLeaks είναι αναμφίβολα η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών που υπάρχει επειδή δημοσιεύει υλικό από πρωτογενείς πηγές και αναλύσεις βασισμένες σε αυτές.

Κάποιοι χαρακτηρίζουν τα WikiLeaks ιστορικής σημασίας και ότι οι ανακαλύψεις που πηγάζουν από αυτό είναι «κατά παραγγελία». Άλλοι πάλι είναι θερμοί υποστηρικτές του WikiLeaks . Τι ισχύει όμως;

Ο άνευ προηγουμένου «κυβερνοπόλεμος» για το Wikileaks βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους διώκτες του να προσπαθούν με κάθε μέσο να το σταματήσουν και τους υπερασπιστές του να εξαπολύουν ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον όσων το πολεμούν.
Μια ισλανδική εταιρεία που διαχειρίζεται τις πληρωμές του Wikileaks ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μηνύσει τη Visa και τη MasterCard, επειδή μπλόκαραν τη χρηματοδότηση του ιστότοπου και, μάλιστα, χωρίς να αιτιολογήσουν την ενέργεια αυτή.

«Πολεμούν» το Wikileaks

Από τότε που άρχισε να δημοσιεύει τα 250.000 έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Wikileaks έχει δεχθεί πλήθος διαδικτυακών επιθέσεων, ενώ ο ιδρυτής του, Τζούλιαν Ασάνζ, που σήμερα κρατείται σε βρετανική φυλακή, κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές κατά της ζωής του.
Επίσης, μια σειρά από διαδικτυακές εταιρείες στις ΗΠΑ διέκοψαν την παροχή υπηρεσιών προς το Wikileaks, το οποίο αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε ελβετικό domain.
Η Visa και η MasterCard, δήλωσαν ότι θα σταματήσουν τη ροή πληρωμών προς το Wikileaks, χωρίς να εξηγήσουν το γιατί.
Η MasterCard αρνείται να απαντήσει παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα που της απευθύνονται.
Ο εκπρόσωπος της Visa Europe, Σάιμον Κλάιν, δήλωσε ότι οι οργανισμοί μπορούν να λαμβάνουν χρήματα μέσω της Visa, εφόσον είναι νόμιμοι και δεν παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας της εταιρείας. Ωστόσο, αρνήθηκε να γνωστοποιήσει ποιους κανόνες παραβιάζει το Wikileaks, επικαλούμενος την «εμπιστευτικότητα» της έρευνας που διεξάγει η εταιρεία.

Οι υποστηρικτές του ιστότοπου αντέδρασαν με οργή, σημειώνοντας ότι ακόμη και η Κου Κλουξ Κλαν συνεργάζεται με τις κάρτες της Visa και της MasterCard.

Παράλληλα, η εταιρεία online πληρωμών PayPal έκανε γνωστό ότι θα επιστρέψει τα χρήματα που βρίσκονται στο λογαριασμό του Wikileaks στο ίδρυμα που τα είχε συγκεντρώσει, αρνούμενη ότι η εν λόγω απόφαση είναι αποτέλεσμα πιέσεων που άσκησε η αμερικανική κυβέρνηση.

Διεκδικεί αποζημίωση


Ο Αντρέας Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DataCell, δήλωσε στο Associated Press ότι θα διεκδικήσει αποζημίωση από τις δύο αμερικανικές εταιρείες μετά την απόφασή τους να εμποδίσουν τη ροή των χρημάτων που στέλνουν οι υποστηρικτές του Wikileaks μέσω πιστωτικών καρτών.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια μεγάλη εταιρεία όπως η Visa μπορεί να ενεργεί βάσει πολιτικής απόφασης», δήλωσε ο Φινκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διακοπή της χρηματοδότησης σημειώθηκε κατόπιν πολιτικών πιέσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η DataCell σημειώνει ότι «είναι απλά γελοίο να πιστεύουμε ότι το Wikileaks έχει προβεί σε εγκληματικές πράξεις».

Ο Φινκ δήλωσε ότι τα εμβάσματα μέσω πιστωτικής κάρτας προς το Wikileaks έχουν παγώσει τουλάχιστον έως την επόμενη εβδομάδα, κάτι που όπως είπε κοστίζει χρήματα στην εταιρεία του.

Για το λόγο αυτό θα διεκδικήσει αποζημίωση από τις δύο εταιρείες, χωρίς να προσδιορίζει επί του παρόντος το ποσό που θα ζητήσει.

Ένα ακόμα γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερο σάλος έγινε ύστερα από την επίθεση των πολιτικών και των συμμάχων τους έναντι του ιστοτόπου Wikileaks. Το WikiLeaks υποστήριξε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) των ΗΠΑ, ισχυρίζοντας ότι οι πολιτικοί δεν έχουν καταλάβει την σημαντικότητα της ύπαρξης ενός τέτοιου ιστοτόπου που αποτελεί εργαλείο για την έκφραση των δικαιωμάτων του κάθε πολίτη και ελευθερίας του λόγου. Οι πολιτικοί υποστηρίζουν «η χρήση του ιστοτόπου για την δημοσίευση απόρρητων διπλωματικών εγγράφων είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη».
«Δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν» τονίζουν οι δημοσιογράφοι.

H IFJ κατήγγειλε ωστόσο τις πιέσεις που δέχτηκε η εταιρεία που φιλοξενεί τον ιστότοπο για να εμποδίσει την πρόσβαση σε αυτόν.

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Έινταν Γουάιτ, ανέφερε ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι απαράδεκτη. "Αυτές οι αποκαλύψεις είναι ντροπιαστικές για τις διπλωματικές αρχές, αποκαλύπτουν όμως περιστατικά διαφθοράς και δολιότητας στο δημόσιο βίο που χαίρουν διερεύνησης", σημείωσε.
Εν τέλει η ομοσπονδία χαιρέτισε την απόφαση του Wikileaks να συνεργαστεί με έγκριτους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως το Spiegel, ο Guardian, οι New York Times και η ισπανική El Pais.

Συνεχίζουν οι «χακτιβιστές»

Την ίδια στιγμή, οι αποκαλούμενοι «χακτιβιστές» (οι υποστηρικτές του Wikileaks) δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις προς τους «εχθρούς» του Wikileaks.
Μέλος των Anonymous, μιας ομάδας χάκερ-ακτιβιστών, ξεκαθάρισε, μιλώντας στο BBC, ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, καθώς η «Επιχείρηση Εκδίκηση» κερδίζει καθημερινά νέους υποστηρικτές.
«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ''κατεβάζουν'' το απαραίτητο λογισμικό (botnet tool), ώστε να συμμετέχουν σε αυτόν τον πρωτοφανή κυβερνοπόλεμο», τόνισε ο Coldblood, όπώς είναι το διαδικτυακό ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί.
Οι Anonymous απείλησαν με επίθεση ακόμα και εναντίον του Twitter. επειδή παρουσιάστηκε πρόβλημα στη σελίδα τους.
Ωστόσο, πηγή που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο BBC ότι η σελίδα «έπεσε» επειδή η τελευταία δημοσίευση των Anonymous περιείχε τραπεζικά στοιχεία ενός πολίτη.

Προσωπική γνώμη

Κατά την γνώμη μου το Wikileaks έφερε τα πάνω κάτω στον χαοτικό κόσμο διακίνησης πληροφοριών. Η διακίνηση και απήχηση του στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με την χώρα μας. Οι πληροφορίες που διαρρέονται από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα προκαλούν τις αντιδράσεις όλων όσων θέλουν το κοινό απλά χειραγωγημένο, άβουλο και αποδέκτες των ειδήσεων που θέλουν κάποιοι να προβάλλουν και μόνο.
Το Wikileaks ανατρέπει όσο κανένα άλλο site διακίνησης ειδήσεων την μορφή διάδοσης ειδήσεων καθώς το απόρρητο υλικό που προβάλει είναι τόσο έγκυρο όσο και ωμό όσον αφορά την αλήθεια. Γι’ αυτό άλλωστε το κυνηγητό εναντίον του είναι πολύ έντομο πολύπλευρο και αμείωτο. Εναντίον του έχουν στραφεί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ολόκληροι λαοί. Ωστόσο αυτό αποδεικνύεται από τις πολλές απειλές δολοφονίας εναντίον του ιδρυτή του Wikileaks και οι νύχτες που έχει περάσει ο Τζούλιαν Ασάνζ στις φυλακές.

Τι λέτε εσείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου